Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Spărgător de locuinţe, martorul unui inculpat acuzat de trafic de influenţă


   Viorel Cruceru, judecat pentru trafic de influență, după ce ar fi promis unor persoane că le ajută să obțină locuri de muncă, dosare de pensii de handicap sau câștigarea unor licitații, contra cost desigur, a fost prezent, ieri, în fața judecătorilor. Omul a propus ca martori în apărarea sa doi deținuți, respectiv Ion Moroca, condamnat pentru furt din locuințe, și Toader Spulber, condamnat pentru infracțiuni de violență. Nu se știe cum de aceștia au fost de față la discuțiile pe care Cruceru le-a avut cu părțile vătămate din dosar sau cum de știau aceștia că el ar fi împrumutat banii. Cert este că cei doi martori și-au amintit destule detalii legate de dosar. Doar părțile vătămate nu și-i aminteau pe cei doi martori.
   Totul a decurs bine până în momentul în care judecătorul i-a cerut lui Toader Spulber să precizeze unde este amplasat biroul notarial în fața căruia inculpatul ar fi încheiat un act cu părțile vătămate. Atunci, Cruceru a sărit ca ars, acuzându-l pe judecător că „îi încurcă treburile”. În momentul în care a fost atenționat să își tempereze comportamentul, el i-a spus magistratului că poate să îl condamne și la moarte. Prin urmare, judecătorul i-a dat o amendă de 2.000 de lei pentru „atitudine ireverențioasă”.
   Ion Moroca, condamnat la 15 ani de închisoare, a declarat că se cunoaște cu Viorel Cruceru de 12 ani, iar în 2010 a participat la discuțiile pe care inculpatul le-a avut cu o femeie din Bacău. Ion Moroca a susținut că era de față când s-a discutat ca femeia să îl împrumute pe Viorel cu șase mii de lei. La câteva luni distanță, Viorel i-ar fi cerut lui o sumă de bani pentru că femeia de la Bacău își vroia banii înapoi și îl amenința cu poliția. Declarația martorului nu a fost doar consemnată, ci și înregistrată audio, în timpul depoziției fiind aprins indicatorul „Atenție, se înregistrează!”.
   A dat declarație apoi Toader Spulber, din Bacău. El și-a amintit cu precizie data la care s-a întâlnit cu Viorel Cruceru în Focșani. Potrivit declarației acestuia, inculpatul era cu una dintre părțile vătămate și discutau despre bani. „Era vorba despre 15.700 de euro și 700 de milioane, bani de-ai noștri. Am mers cu aceștia la notar și notara a zis că nu e nevoie de martor și am plecat”, a declarat Toader Spulber. Omul a mai fost întrebat și despre evenimente din viața sa personală, pe care însă nu și le amintea la fel de bine. La un moment dat, el a fost apostrofat de inculpat că nu-l reprezintă cum trebuie, fiind chiar amenințat cu plângerea.

Primea bani contra promisiuni
 
   Este a doua oară când magistrații de la Tribunalul Vrancea analizează cazul lui Cruceru, cauza fiind întoarsă în rejudecare de la Curtea de Apel Galați. Reamintim că împotriva lui au fost formulate mai multe denunțuri. Unul dintre ele venea din partea unei angajate de la Finanțe, care ar fi vrut ca Viorel să o ajute să obțină, contra cost, un loc de muncă pentru fiica sa. Partea vătămată „cotizase” la inculpat cu 22.000 de lei. Potrivit procurorilor, una dintre părțile vătămate i-ar fi dat lui Cruceru 74.200 de lei și 15.700 de euro pentru a câștiga o licitație, la care se vindeau utilaje confiscate. 
   Potrivit rechizitoriului, învinuitul nu „aranja” doar licitații, ci și dosare de pensii de handicap sau pe caz de boală, iar unui cetățean i-ar fi spus că are „pile” la Prefectura Bacău și că îl poate ajuta să-și angajeze fiul. În același document se mai arată și că „activitatea” inculpatului era foarte bine organizată, își plimba victimele pe la diferite instituții, unde le lăsa să aștepte, în timp ce el mergea să „aranjeze treburile”. Perioada în care omul a acționat a fost consemnată ca fiind 2010-2011.
Cruceru a mai fost cercetat și condamnat în dosare penale având ca obiect infracțiuni de înșelăciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?