Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

FOCARE DE RABIE la Vintileasca şi Vizantea Livezi


   Două focare de rabie au fost descoperite în Vrancea, la Vintileasca și Vizantea Livezi, iar medicii veterinari au luat toate măsurile sanitar veterinare pentru protejarea oamenilor și animalelor din gospodăriile afectate. Inițial era cunoscut doar un focar, la Vintileasca. La o distanță de câteva zile, aici au fost descoperite două vulpi moarte din cauza rabiei. Medicii veterinari au confirmat, ieri, că și a doua vulpe, găsită moartă lângă școala din comună, avea rabie. În aceste condiții au fost dispuse toate măsurile de restricții sanitar veterinare, respectiv vaccinarea animalelor care au vârsta minimă de trei luni, de la care pot fi vaccinate. De asemenea, au fost impuse restricții la transportul animalelor din gospodăria unde a fost depistată vulpea turbată.
   A doua localitate unde a fost depis-tat un focar de rabie este Vizantea Livezi unde o vacă a murit după ce a fost mușcată de o vulpe turbată. Proprietarul animalului, Gheorghe S. a observat în urmă cu aproximativ o săptămână că animalul este bolnav, motiv pentru care zilele trecute, a anunțat medicul veterinar din comună. Acesta a luat probe de la animal și s-a stabilit că era infestat cu rabie. Ulterior, animalul a murit și a fost dus la Homocea, unde a fost incinerat. „A fost o vacă infestată cu rabie, care a fost dusă la Homocea și incinerată. Proprietarul a văzut că are ceva și a chemat medicul veterinar. Au fost ridicate probe și s-a stabilit că era infestată cu rabie. De altfel, la o zi după ce a fost chemat medicul, animalul a și murit. Au fost vaccinate celelalte animale, nu sunt probleme. Este posibil ca animalul să fi fost mușcat în toamnă, pe pășune. Din câte am înțeles, boala asta se manifestă cu întârziere și nu s-a știut până acum”, a explicat primarul comunei Vizantea, Fănică Ciubotaru.
   Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au precizat că au fost dispuse toate restricțiile pentru protejarea atât a oamenilor cât și a animalelor care au intrat în contact cu animalul bolnav. Astfel, au fost vaccinate animalele din gospodărie, s-a dispus ca și persoanele să meargă la dispensar pentru a fi vaccinate. De asemenea, au fost impuse restricții pentru transportul animalelor din gospodărie. „Restricțiile sunt doar pentru exploatația, gospodăria unde s-a petrecut evenimentul”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA, Adrian Rădulescu.
   Reamintim că Horia Sandu, directorul Asociației de Vânătoare „Valea Râmnicului”, a declarat că duminică va organiza o „vânătoare de combatere”. „S-a luat acum 45 de zile un vaccin de la Direcția Sanitar Veterinară, care se pune în mâncare și a fost dat la animalele sălbatice. Acum, cu acest prilej, vom verifica dacă animalele au mâncat momelile respective și dacă vaccinul și-a făcut efectul. Vom recolta mai multe vulpi și le vom face analize pentru a vedea cum stau lucrurile”, a spus Horia Sandu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?