Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Atât pensionarii cât şi salariaţii beneficiază de bilete de tratament


   De bilete de tratament de la Casa Județeană de Pensii beneficiază atât pensionarii cât și salariații. Pensionarilor li se acordă bilete de tratament balnear ținându-se cont de o serie de criterii. Astfel, contează dacă aceștia au beneficiat de astfel de bilete în ultimii doi ani, categoria de pensie pe care o primesc și cuantumul acesteia. Actele ce trebuie depuse de pensionarii care doresc să-și caute de sănătate într-una dintre stațiunile balneoclimaterice din țară sunt, pe lângă cerere: copie de pe actul de identitate; biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurari de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie. Pentru un bilet de tratament, pensionarii trebuie să plătească jumătate din cuantumul pensiei de care beneficiază.

Bilete pentru salariați   

    Åži salariații au dreptul să solicite bilete de tratament. În cazul lor, se are în vedere dacă au mai beneficiat de astfel de bilete în ultimii doi ani, precum și de nivelul câștigului salarial brut/soldei brute/veni-tului brut care constituie bază de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale. Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către salariați sunt: cerere; actul de identitate (copie);  biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurari de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); adeverința de salariat.
    Contribuția suportată de un salariat în cazul obținerii unui bilet de tratament balnear diferă, în funcție de situație. Astfel, va plăti jumătate din prețul biletului, salariatul al cărui câștig salarial brut este mai mic decât salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Prețul întreg al biletului va fi plătit în situația în care nivelul câștigului salarial brut este mai mare decât salariul mediu brut pe economie. „Biletele de tratament balnear se pot acorda în limita numărului de locuri la tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Biletele se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear”, a subliniat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
        Cele mai căutate stațiuni au fost, în fiecare an, Lacu Sărat, Covasna, Slănic Moldova, Căciulata, Felix și, în timpul sezonului estival, stațiunile de la malul Mării Negre (Mangalia, Saturn, Techirghiol, Eforie Nord).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?