Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Profesorii cu 25 de ani vechime cer normă de 16 ore


   Cadrele didactice care doresc să se revină la normarea de 16 ore de predare pe săptămână pentru profesorii cu gradul I, cu peste 25 de ani vechime la catedră, au posibilitatea să semneze o petiție on-line. Dascălii sunt invitați să voteze și să semneze la adresa http://www.petitieonline.ro/petitie/36340145. Pe același site, cadrele didactice mai pot cere dreptul de pensionare cu 3 ani sub vârsta standard prevăzută de lege, fără diminuări financiare. Profesorii consideră că după anularea normării la 16 ore de predare pe săptămână, calitatea învățământului a avut de suferit, iar numărul posturilor din sistem a scăzut.
   Potrivit Legii Educației din 2011, cadrele didactice cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime au pierdut dreptul de a avea norma didactică de 16 ore de predare, ei trebuind să predea câte 18 ore ca toate celelalte cadre didactice. Norma de predare este însoțită de multe alte activități pe care cadrul didactic le prestează în afară de activitatea de la catedră, iar la obiectele de examen acestea trec cu mult peste cele 8 ore de muncă luate în calcul. Aceste activități constau în perfecționări, realizări și corectări de lucrări, teste, teme, consultații gratuite la clasă, activități extrașcolare și extracurriculare și multe altele.
   Semnatarii acestei petiții susțin că numărul de 16 ore de predare este necesar mai ales pentru cadrele didactice care predau materii de examen atât la școala gimnazială cât și la liceu. „Å¢inând cont de faptul că în învățământ uzura sistemului nervos este infinit mai mare decât în alte domenii și că activitatea unui cadru didactic din învățământul primar, gimnazial sau liceal este mult mai dificilă pentru persoanele de 60 – 65 de ani, propun revenirea dreptului de pensionare în învățământ cu 3 ani sub vârsta standard de pensionare. În legile precedente erau aceste prevederi legale și prin anularea lor s-a micșorat și rata de împrospătare a corpului profesoral prin faptul că mulți profesori tineri au avut o ofertă de posturi mai mică”, susțin inițiatorii acestei petiții.
   Până în prezent s-au strâns 8.047 de semnături.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?