Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO: Portret de şef de post: Cristinel Badiu, şeful Postului de Poliţie Broşteni


   Agentul șef principal Cristinel Badiu este șeful Postului de Poliție Broșteni. În tinerețe și-ar fi dorit să devină marinar, dar de 21 de ani este om al legii. Face echipă cu agentul șef principal Dumitru Avram și agent șef principal Nicolae Corcoz. Polițistul spune că oamenii din Broșteni sunt liniștiți și nu creează probleme deosebite.
   Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

   Agentul șef principal Cristinel Badiu este șeful Postului de Poliție din comuna Broșteni din 1998. A devenit apărător al legii în 1991, începându-și activitatea într-o localitate din județul Galați. În 1994 s-a mutat cu serviciul în Vrancea, până în 1998 fiind ajutor de șef de post la Suraia. Din 1998 și până în prezent este șeful Postului de Poliție din comuna Broșteni.
   Inițial, polițistul a vrut să fie marinar, dar mama sa nu a fost de acord, motivând că nu vrea să plece de lângă ea. Agentul șef principal Cristinel Badiu a renunțat la visul său de a călători pe mare și a mers la Åžcoala de Agenți de Poliție, iar acum, după 21 de ani de muncă, nu-i pare rău că a ales această meserie. Spune că i-a plăcut dintotdeauna să colaboreze cu oamenii, să aibă multă lume în jurul său. Dar mai ales, i-a plăcut dreptatea.
   Åžeful de post spune că oamenii din comuna Broșteni sunt liniștiți. „Eu îi cunosc pe ei și ei mă cunosc pe mine. Nu am avut probleme deosebite în comună. De ceva timp, este o mare problemă cu o rețea de hoți. La mine în comună au dat doar o spargere, dar în comunele vecine au creat probleme mai mari. Trebuie să punem mâna pe ei și să stârpim această bandă. În rest, nu aș putea spune că ne confruntăm cu situații deosebite. Au fost și oameni mai răi, dar au mai dispărut. Dacă ai cei șapte ani de acasă, știi cum să te porți și ce trebuie să faci. Cele mai importante sunt activitățile de prevenire, pe care eu și colegii mei le desfășurăm frecvent. Discutăm cu oamenii, le spunem ce au de făcut și cum trebuie să procedeze și majoritatea înțeleg. Noi suntem aproape de oameni și ei sunt aproape de noi. Discutăm despre problemele pe care le au și găsim soluții împreună”, explică șeful de post.
   Acesta și ai săi colegi, agentul șef principal Dumitru Avram și agentul șef principal Nicolae Corcoz, fac echipă bună, toți având experiență în munca de poliție.

Autorul unei crime comise în 2004, căutat în continuare

   În cei 14 ani de când lucrează la Broșteni, șeful de post s-a confruntat și cu  situații mai complicate. Una dintre acestea   nu-i dă pace nici acum. Este vorba despre o infracțiune de omor, neelucidată nici până în prezent. „În luna august a anului 2004 am avut o infracțiune de omor, care a rămas un mister. Un bărbat din localitate, care muncea ca paznic la o societate, a fost găsit mort în pădure. Stătea într-un vagon și a fost găsit la aproximativ 30 metri de acesta, în apropierea unui pârâiaș, cu fața în jos. Ne-am dat seama imediat că este vorba de o crimă. Această faptă a rămas un mister pentru că nu se știe cine l-a omorât și nici de ce. Åži acum încerc să adun informații, dar… e greu. Åži autorul și informațiile parcă au intrat în pământ. La ceva timp după această crimă, tot în pădure, un alt localnic, pe care oamenii îl bănuiau că ar avea legătură cu crima, a fost surprins de un copac și accidentat. Am fost acolo și m-a rugat să-l ajut. Mi-a promis că-mi va spune ceva. Nu mi-a mai spus pentru că a murit. Oamenii poate au uitat de crima de atunci, dar noi nu am uitat”, povestește agentul șef principal Cristinel Badiu.
   Åžeful de post crede că familia victimei nu a uitat ce s-a întâmplat și chiar dacă nimeni nu mai întreabă nimic, el se simte obligat să facă lumină în acest caz. De aceea, de câte ori are timp, încearcă să mai afle câte ceva, în speranța că poate va elucida misterul morții paznicului.
Nu a trecut mult și a urmat tragedia din familia preotului din comună. Åžeful de post spune că această faptă a fost mult mai sadică. „Eram pe stadion la măsuri de ordine, când a venit văcarul satului și mi-a spus că a văzut un picior de om. Åžtiam că în dimineața aceleiași zile, băiatul preotului fusese dat dispărut. Am mers acolo și am confirmat că persoana decedată este băiatul preotului Norocea. Åži acest caz a fost unul dificil și cu un mare impact emoțional. Autorul era un băiat liniștit. Îl bănuiam de furt, pe care l-a și recunoscut în Penitenciar, înainte de a-și lua zilele.  Atunci am mers acasă la el și am găsit în pod telefonul victimei și hainele, la streașina casei”, își aduce aminte șeful de post.

În sistem sunt și neajunsuri
 
   Åžeful de post recunoaște că în sistem sunt și neajunsuri. El este vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Perso-nalului Contractual – Filiala Vrancea și vicepreședinte al Corpului Național al Polițiștilor – Filiala Vrancea. „În sistem sunt și neajunsuri despre care foarte mulți nu vorbesc. Mașinile au fost dărâmate la secții, iar posturile de poliție nu au mai primit materiale de întreținere de foarte multă vreme. Părerea mea este că polițiștii de la toate posturile de poliție din județ sunt oameni foarte buni, dar au neajunsuri. Unii tac, alții vorbesc și se aud singuri. Noi luăm mopuri, noi luăm mături, noi facem curat și așa mai departe. Dimineața, în loc să te apuci de dosare și de ce mai este, trebuie mai întâi să faci focul, să faci curat și abia după aceea să primești cetățenii sau să te apuci de dosare. Munca nu este răsplătită. O altă problemă este cea a tinerilor, care vin în terioriu și care nu au unde locui. Tinerii de acum nu mai au mentalitatea pe care o aveam noi, ei vor condiții. Sunt posturi unde șefii de post au probleme cu ajutorii și nu pentru că aceștia nu vor să muncească, ci pentru că nu au condiții și fac naveta. Postul acesta dăinuiește pentru că mă ocup de el”, se destăinuie agentul șef principal Cristinel Badiu.

Pasionat de mașinile de poliție
 
   Åžeful de post are și pasiuni. De mai bine de cinci ani, el colecționează mașinuțe de poliție. Pe unele dintre ele le ține acasă, iar pe altele la post. Spune că are câteva zeci de mașinuțe și cele mai multe dintre ele sunt pri-mite cadou de la cei dragi, care îi cunosc slăbiciunea.
   Când nu este la post sau prin comună, Cristinel Badiu își petrece timpul cu soția și cele două fiice. „M-am gospodărit aici și am foarte multă treabă. În general, merg în vizită la părinți și îmi petrec timpul cu familia. Am aici tot ce-mi trebuie și mi-ar fi foarte greu dacă ar trebui să plec, chiar dacă am locuință. Acum realizez de ce fostul șef de post nu vroia să-mi dea cheile de la post și de la casă,     atunci când am venit aici. M-a ținut vreo două săptămâni și tot îmi spunea «lasă că ți le dau» și nu o mai făcea. Este foarte greu să pleci dintr-un loc în care ai stat atâția ani. Nu știu cum ar fi dacă într-o zi ar trebui să plec. Cred că foarte greu”, a conchis Cristinel Badiu. 

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?