Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIRUSUL GRIPAL, foarte periculos


   Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului și al gâtului la cel al plămânilor, cauzând infecții severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces, în lume fiind, anual, între 250.000 și 500.000 de îmbolnăviri letale.
   Daniela Åžtefănescu, medic primar medicină de familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București (AMFB), atenționează, într-un comunicat de presă, remis, vineri, MEDIAFAX, că gripa este o afecțiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, mai ales în familie și în rândul colectivităților cum sunt școlile, grădinițele și centrele de afaceri.

Cum prevenim gripa

   Cea mai eficientă metodă de a preveni infecția gripală și complicațiile acesteia este vaccinarea, mai spune medicul. „Vaccinarea este cel mai sigur mod de a ne proteja de gripă. Vaccinul antigripal reduce cu 90 la sută riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși și cu până la 60 la sută riscul de complicații în cazul bătrânilor și al bolnavilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este corect informată cu privire la vaccinarea antigripală și la faptul că aceasta reduce riscul de îmbolnăvire și complicațiile bolii și ne ajută să trecem mai ușor peste perioada rece. În continuare, mulți pacienți cred în tot felul de mituri cu privire la vaccinare și folosesc metodele tradiționale de tratament împotriva gripei, precum ceaiurile, șosetele cu carmol sau masajele cu oțet. Vaccinarea este la îndemâna oricui, persoanele la risc pot beneficia de vaccin gratuit, iar ceilalți se pot vaccina printr-un simplu drum la medicul de famile. Costurile nu sunt mari, iar prin vaccinare ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru”, a mai spus dr. Åžtefănescu.
   Potrivit vicepreședintelui AMFB, sunt numeroase „mituri” cu privire la vaccinarea antigripală, unul fiind acela că, dacă ne vaccinăm, ne îmbolnăvim. În realitate, spun medicii, prin vaccinare, se administrează o formă modificată a virusului, în cantități foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul, subliniază specialiștii.

Virusurile suferă mutații de la an la an

   Un alt mit este acela potrivit căruia, dacă ne-am vaccinat o dată, ne-am imunizat pentru mai mulți ani. „Virusurile care provoacă gripa sezonieră se modifică de la un an la altul sau suferă mutații. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-și păstra eficiența. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare și trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante în sezonul respectiv”, explică dr. Daniela Åžtefănescu.

Virusul gripal, extrem de contagios

   Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse, dar și prin contact direct cu o suprafață infectată. Medicii avertizează că virușii ce contaminează obiecte sau suprafețe care sunt atinse de cei care nu se spală pe mâini pot ajunge la nivelul căilor respiratorii.
   De asemenea, potrivit medicului, gripa poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. „Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul și celorlalți cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă prioritar categoriilor de populație la risc: copiii între 6 luni și 18 ani; femeile însărcinate (peste 14 săptămâni de sarcină); persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecțiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, bătrâni)”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?