Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Elevii au venit la şcoala profesională să înveţe meserie, nu pentru cei 200 de lei


   Åžcoala profesională are peste 12.000 de elevi, iar aceștia au venit ca să învețe o meserie, și nu pentru cei 200 de lei pe care îi dă Ministerul Educației, pentru că sunt locuri unde angajatorul oferă în plus 200 de lei, masă și transport, a declarat secretarul de stat Stelian Fedorca. „Analiza MECTS privind situația materială a elevilor înscriși în acest an la școala profesională arată că doar 3.000 urmau să beneficieze de bani de liceu, restul având o situație bună. Tinerii sunt interesați de un loc de muncă și acesta poate fi dat prin școala profesională”, a spus Fedorca.
   În acest context, el a precizat că ar vrea să schimbe proverbul: „Meseria se fură, nu se învață”, cu: „Meseria se învață”, adăugând că fără practică nu se poate învăța. „«Practică să înveți, învață să practici» se potrivește pe această nouă filosofie în ceea ce privește formarea profesională”, a mai spus Fedorca.
   Potrivit oficialului, MECTS are în vedere și o lege a formării profesionale la care se lucrează în prezent, pentru redactarea căreia vor fi folosite toate bunele practici existente. „Trebuie să folosim tot ceea ce există pentru că elevii, profesorii, inginerii, toate aceste persoane implicate în proiecte derulate în România au căpătat o experiență pe care ar fi păcat să nu o folosim. Avem în vedere și o centralizare a acestor proiecte. Peste 1.900 de ingineri sunt pregătiți pentru sistemul dual. Este păcat să nu folosim această resursă. În perioada interbelică veneau europenii la noi pentru că aveam meseriași pentru toate domeniile”, a adăugat secretarul de stat.
   El a mai spus că a avut contacte cu foarte mulți agenți economici pe care încearcă să-i adune într-un club pe regiuni pentru a avea o ofertă compactă. „Îmi doresc ca anul școlar viitor selecția la școala profesională să fie pozitivă, iar cine nu are loc să meargă în ală parte, chiar la filiera teoretică”, a conchis secretarul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?