Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Marele cutremur nu va fi pe 21 decembrie


   Pe 21 decembrie nu se va produce un cutremur devastator, care să piară omenirea, dă asigurări șeful Stației Seismice de la Vrâncioaia, Åžtefan Tătaru. Acesta a afirmat că dacă ar fi fost vreo posibilitate să se producă un mare cutremur, toți specialiștii ar fi fost în alertă.
   Tătaru spune că apropape zilnic se produce câte un cutremur de mică intensitate, ceea ce este un lucru bun, deoarece cutremurele dese descarcă  energia acumulată și previn producerea unui seism de mare intensitate. „Îmbucurător este faptul că aceste mici cutremure de pământ cu intensitate mică, dar destul de dese, nu fac altceva decât să descarce energia acumulată și să prevină producerea unui cutremur mare în România. Pe termen scut, nimeni nu poate face vreo predicție referitor la nu știu ce cutremur. Referitor la ce spun unii, că pe 21 decembrie se va întâmpla nu știu ce schimbare a lumii și că vor avea loc nu știu ce cutremure de pământ, eu vă spun că nu se va produce nici un fel de cutremur de intensitate mare la noi în țară. Sunt niște teorii spuse de unii, care nu sunt specialiști și e treaba lor. Noi, ca specialiști, știm exact ce avem de făcut. Dacă era să fie vreo pre alertă sau ceva de genul acesta, eram anunțați să monitorizăm foarte atent aparatele și mai ales erau diferite forme de atenționare. Cu siguranță nu vom avea un cutremur mare în țară la noi”, a adăugat Åžtefan Tătaru. De la începutul acestei luni și până ieri, în Vrancea au fost contabilizate 10 cutremure. Cel mai mare dintre acestea a avut o magnitudine de 3,8 grade.
   Cele mai multe cutremure se produc toamna și primăvara. „Au fost și vor mai fi cutremure de mică intensitate în această perioadă. De regulă, cele mai multe se produc în lunile de toamnă, octombrie și noiembrie, însă în noiembrie sunt cele mai multe. De remarcat că aceste fenomene se produc și în luna de primăvara martie, cu o regularitate destul de mare. Cercetătorii spun că acest lucru se produce ca urmare a trecerii dintre anotimpuri”, a spus Åžtefan Tătaru.
Directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat, în presa centrală, că un cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter ar produce pagube însemnate în țara noastră. Specialistul a enumerat și zonele seismice din România, unde, de-a lungul anilor, cutremurele nu au produse pagube semnificative, printre acestea numărându-se și Vrancea. „Problema se pune la un cutremur de peste 7. Cutremurele din Vrancea, pentru că ele fac cele mai multe probleme, sunt extrem de periculoase, când magnitudinea lor este peste 7. Un viitor mare cutremur va fi foarte adânc și va fi tot în Vrancea și va afecta mai mult partea estică a României și mai puțin Muntenia”, este de părere Mărmureanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?