Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Liceul Teoretic, prima şcoală din Odobeşti racordată la reţeaua de gaze naturale


   Autoritățile locale din Odobești au reușit să racordeze la rețeaua de alimentare cu gaze prima școală din oraș. Este vorba de un corp al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” unde învață 150 de elevi din clasele primare. Parlamentarii Cristian Dumitrescu (candidatul USL pentru Colegiul 2 Senat) și Miron Mitrea (candidatul USL în Colegiul 4 Odobești pentru Ca-mera Deputaților) au arătat că introducerea alimentării cu gaze în Odobești și în instituțiile publice reprezintă un pas important spre modernizarea condițiilor de viață ale odobeștenilor.

   Primarul Daniel Nicolaș a câștigat pariul cu cârcotașii care nu credeau că rețeaua de gaze naturale va ajunge în Odobești. Mai mult decât atât, prima instituție racordată la rețeaua de gaze este Liceul „Duiliu Zamfirescu”. Încet, dar sigur, Odobeștiul iese din epoca sobelor la bloc, iar racordarea unui corp al Liceului „Duiliu Zamfirescu” la rețeaua de gaze naturale este semnul că gazele au ajuns în Odobești. „Când în 2004 am promis cetățenilor că îi voi scăpa de norii de fum care înnegresc blocurile și din punct de vedere estetic oferă o imagine deloc atractivă, mulți    s-au îndoit și au crezut că este imposibil. Nici cei mai optimiști nu mai credeau acest lucru posibil din cauza inflației și a costurilor pe care le implică acest proiect. În ciuda tututor, dar conștient că un oraș care mizează pe un viitor turistic nu poate funcționa fără gaze naturale, am reușit să aduc acest proiect în faza finală și de puțin timp, elevii claselor primare de la Liceul Teoretic din localitate (Corpul B – n.r.) se încălzesc mulțumită racordării clădirii la rețeaua de gaze”, a declarat Daniel Nicolaș, primarul localității.
   În cazul în care și proiectul de obținere a energiei prin panouri fotovoltaice îi va reuși primarului Nicolaș, atunci Odobeștiul are toate șansele să devină una dintre cele mai dinamice localități din sudul Moldovei și în același timp să atragă investitori dornici de a profita de facilitățile oferite de oraș. Dacă la Odobești, primarul Spiridon Gârneață a lăsat o pădure pentru a sprijini școala, primarul Manea Băiatu a adus apa în 1912, iar primarul A. Georgescu a donat locuința pentru un scop educativ (actuala Bibliotecă Publică), primarul Daniel Nicolaș este cel care a reușit să încheie ciclul urbanizării localității. În acest an s-a finalizat o parte din reabi-litarea și extinderea rețelei de apă potabilă, Biblioteca a fost modernizată, iar elevii vor beneficia de încălzire cu gaze naturale. „Vreau să vă mai spun că deși am avut numai 2 luni pentru amenajarea acestei școli (Corpul B- n.r.) am reușit să transformăm imobilul în cea mai modernă școală din oraș pentru cea mai nouă generație din loca-litate (clasele 0 și I) unde învață peste 150 de elevi. Vor fi introduse gazele naturale la Corpul D, de pe strada Muncii și Corpul A”, a mai spus primarul Daniel Nicolaș.

„Cu sprijinul lui Marian Oprișan calitatea vieții cetățenilor din Odobești se îmbunătățește semnificativ”

   Parlamentarii Cristian Dumitrescu (candidatul USL pentru Colegiul 2 Senat) și Miron Mitrea (candidatul USL în Colegiul 4 Odobești pentru Camera Deputaților) au susținut că introducerea alimentării cu gaze în Odobești și în instituțiile publice reprezintă un pas important spre modernizarea condițiilor de viață ale odobeștenilor. „Proiectul de alimentare cu gaze a orașului Odobești este unul dintre primele proiecte la care am avut șansa să fiu alături de primarul Daniel Nicolaș, în acest vis al odobeștenilor de a  înlocui încălzirea pe bază de lemne cu încălzirea pe bază de gaze naturale. După multe eforturi și îndelungi perioade de solicitări făcute către administrația centrală și cu sprijinul președintelui Ma-rian Oprișan și al Consiliului Județean, calitatea vieții cetățenilor din Odobești se îmbunătățește semnificativ. Este un moment important pentru că azi, prima școală din Odobești va fi încălzită cu gaze naturale ceea ce va permite să aibă în permanență confort termic pentru copii și apă caldă în grupurile sanitare. Asta înseamnă că orașul Odobești se înscrie încet, dar sigur în modernitate. Sunt bucuros că orașul Odobești îndeplinește acest obiectiv, alături de proiectul VranceAqua, care înseamnă alimentare cu apă și canalizare, dar și proiectul de reabilitare a clădirilor”, a afirmat Cristian Dumitrescu, candidatul USL pentru Colegiul 2 Senat.
   Miron Mitrea a declarat că este un mare susținător al proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, proiecte care duc la îmbunătățirea condițiilor de trai ale vrâncenilor. „Împreună cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, încă din 1996 am inițiat și gândit mai multe proiecte care vizau îmbunătățirea și modernizarea infrastructurilor locale care să ducă la îmbunătățirea condițiilor de trai ale vrâncenilor. Astfel, în perioada 2000-2004 am modernizat și reabilitat drumuri, am introdus sisteme de alimentare cu apă și canalizare în marea majoritate a localităților din Vrancea, am construit locuințe și am reușit să creștem nivelul de trai al oamenilor. Mă bucur că primarul de la Odobești a reușit, cu sprijinul președintelui Marian Oprișan să aducă gaze în Odobești, continuînd în acest fel o parte din proiectele social democrate, chiar dacă guvernele portocalii au tăiat finanțări și au blocat proiecte în localitățile unde primarii aveau altă culoare politică decât a lor”, a afirmat Miron Mitrea, candidatul USL în Colegiul 4 Odobești pentru Camera Deputaților.

Alimentarea cu gaze naturale costă 3,6 milioane euro

   Proiectul de alimentare cu gaze naturale a orașului are o valoare de 3,6 milioane de euro. Locuitorii cartierului Mihai Sturza sunt primii beneficiari ai aducțiunii de gaze naturale datorită poziției geografice a amplasamentului. Rețeaua de aducțiune a gazelor naturale din Odobești va fi realizată pe traseul Unirea-Caragea-Odobești Centru. Rețeaua va fi extinsă spre zona Stadionului, spre satul Supuși și către Satul Nou. Vor fi racordate toate locuințele din Odobești, inclusiv instituțiile publice și locașurile de cult.
   Primarul din Odobești susține că acest proiect ar fi fost finalizat dacă guvernele PDL nu ar fi blocat finanțarea. El a arătat că pe parcursul a trei ani, guvernele pedeliste au alocat acestei investiții doar 3 miliarde lei vechi în condițiile în care ar fi fost necesare 86 miliarde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?