Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Amintiri despre Focşani, scoase la iveală de „cuzişti“


   Un grup de elevi de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, atât de gimnaziu cât și din clasele liceale, va readuce la viață legende vii ale orașului de pe Milcov, în cadrul proiectului „Strategii de supraviețuire în anii ’80 în Focșani”. Având ca reper și argument istoria Focșaniului, cercul de istorie al Colegiului Național „Al. I. Cuza” a propus derularea în acest an școlar, a unui proiect ce dorește o nouă abordare privind viața comunității locale.
   Modulele educaționale au fost proiectate astfel încât prin îmbinarea cercetării, învățării, a istoriei scrise și a celei orale, elevii să poată înțelege mai bine istoria propriilor familii. Proiectul „Strategii de supraviețuire în anii ’80 în Focșani” are în vedere dezvoltarea durabilă a sensibilității și respectului elevilor pentru istoria locală și națională, pentru istoria familiei, ca mijloc de cunoaștere și conservare a propriei identități. „Viața unei comunități adună laolaltă istorii mari și mici, eroi și oameni obișnuiți, bucurii și eșecuri, armonie și zbatere, trecut și prezent, prin urmare, o imensă resursă de învățare la îndemâna elevilor și profesorilor”, a precizat profesoara Lămîița Åžerban, coordonatoarea cercului de istorie.
   Scopul proiectului este elaborarea și interpretarea surselor orale în vederea recuperării unei părți a memoriei recente a societății românești, a comunității locale, exclusă din mărturiile scrise. Obiectivele proiectului sunt consolidarea legăturii dintre generații, cunoașterea experienței de viață a membrilor comunității locale intervievați, în epoca comunistă, recuperarea istoriei nescrise, dezvoltarea simțului civic și al apartenenței responsabile la comunitatea locală, promovarea spiritului de toleranță și cunoaștere reciprocă, familia rizarea cu tehnologiile moderne de înregistrare și prelucrare audio-video, stocare, transformare și prelucrare a interviurilor înregistrate în vederea utilizării acestora în be neficiul comunităților locale, dar și oferirea unor metode alternative de petrecere a timpului liber pentru elevi.
În final, „cuziștii” implicați în proiect vor realiza un blog și un site. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?