Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Proiecte de 108 milioane euro, accesate de fermierii vrânceni


   Agricultorii vrânceni au accesat peste 71 milioane de euro din fondurile europene acordate dezvoltării mediului rural și afacerilor din agricultură. Situația a fost prezentată, ieri, la ședința Colegiului Prefectural.
   În ceea ce privește fondurile europene accesate de instituțiile publice și administrațiile locale, la nivelul județului sunt 67, cu o valoare de 251,3 milioane euro. Valoarea plăților efectuate, însă, este de doar 10% din valoarea lor. Cătălin Drăgulescu, șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului, a explicat că printre problemele întâmpinate de beneficiarii fondurilor se numără întârzierea onorării plăților de Autoritățile de Management, modificările frecvente ale legislației, iar de aici decurg și sincope în asigurarea cofinanțării de ordonatorul principal de credite, în cazul proiectelor depuse de ordonatori terțiari.
   O altă problemă este existența categoriei proiectelor declarate „eligibile, fără finanțare”, ceea ce creează ambiguități în prioritizarea alocării fondurilor pentru investiții. În ceea ce privește proiectele contractate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, reprezentantul Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) a precizat că valoarea totală a proiectelor depășește 108 milioane euro și nu sunt probleme în asigurarea finanțării. 
   Singurele probleme, a precizat reprezentantul OJPDRP, Liviu Burghelea, sunt la asigurarea cofinanțării de beneficiar sau la eventualele corecții datorate modificărilor în proiect. Cele mai multe fonduri europene au fost accesate prin măsura 123 –  Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere. Pentru această măsură au fost depuse 15 proiecte cu o valoare totală de aproape 32 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?