Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO: Cele mai rafinate vinuri se întrec în Concursul Naţional „Bachus 2012”


   Timp de două zile, pe 19 și 20 octombrie, cele mai rafinate licori bahice românești se întrec la Focșani, în cadrul celei de-a III-a ediții a Concursului Național de Vinuri „Bachus 2012”, organizat de Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).

   La Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”, ieri, la orele prânzului, 14 degustători autorizați din România au dat startul Concursului Național de Vinuri „Bachus 2012”, în care au degustat 241 de probe, trimise de 42 de producători din toată țara, semnificativ mai multe decât cele din anii trecuți.
   În concurs au fost înscrise probe de vin alb, cele mai multe (130), vin roșu (71), vin roze (13), vin de colecție din vinotecă (14), spumante (7) și distilate (6), atât din podgoriile Vrancei, de la 23 de producători, cât și din celelalte regiuni viticole din România, precum Zarea București, Bucium Iași, Jidvei din Huși, Valea Călugărească, dar și din Republica Moldova. „Concursul de la Focșani capătă importanță, mai ales că Vrancea a fost cunoscută în trecut pentru astfel de concursuri. Ne dorim, în timp, ca acest concurs de la Focșani să fie din ce în ce mai cunoscut. Ne bucură faptul că numărul de probe din acest an este mult mai mare. Anul trecut au fost 190 de probe, iar anul acesta 241 de probe. Noi suntem cei care, prin notele pe care le dăm, apreciem vinurile și facem ca acestea să ajungă pe masa consumatorilor”, a spus în deschidere Georgel Costache, vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România.
   Anul acesta se vor acorda trei mari medalii de aur, pentru cel mai bun vin alb, vin roșu și băutură distilată. Concursul continuă și astăzi, iar câștigătorii vor fi anunțați sâmbătă seară, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pe scena festivalului din Piața Unirii.

Vinurile tinere din 2012 au „o calitate deosebită”

   Noutatea acestui an este introducerea în concurs și a vinurilor noi, din recolta 2012.  Degustătorii au apreciat, pe rând, limpiditatea, aspectul, mirosul și gustul fiecărei probe de vin, primele degustate fiind vinurile tinere.
   Degustătorii s-au exprimat în mod unanim că vinurile proaspete, din producția acestui an, sunt „foarte interesante”, de calitate și promit să îmbătrânească frumos. „Faptul că am avut un an deosebit, cu vara călduroasă, aceste condiții se regăsesc în calitatea vinurilor. Foarte multe din vinurile din recolta 2012, și mă bucur că s-a venit în concurs cu vinuri crude, proaspete, care promit, au o calitate deosebită. Deși s-au acumulat multe zaharuri, totuși s-a putut menține și aciditatea. Bună parte din ele au fost din Vrancea, care are avantajul aci-dității. Peste această aciditate se suprapune componenta aromatică, așa încât vinurile au un potențial foarte mare. Prin acest concurs facem o bună pledoarie pentru consumul de vin și încurajăm această minunată zonă viticolă din România, care este Vrancea”, ne-a spus Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România și președintele unuia din cele două jurii ale concursului. Acesta a menționat că în acest an vinurile au un plus de valoare.

Vinul de Vrancea este „acid, suplu, aromat”

   Cât despre vinurile de Vrancea… „Acestea respectă condițiile naturale. Specificitatea zonei Vrancea este că îți oferă vinuri suple, acide, dinamice, cu foarte multă fructuozitate, care fac faima vinului de Focșani, cum se spunea odată”, a conchis Dan Boboc , președintele ADAR. Acesta ne-a dezvăluit și două dintre secretele unui bun degustător: să fie sănătos tun și cu simțurile ascuțite și să aibă o foarte bună memorie senzorială.
   Decanul de vârstă al degustătorilor din România, caracterizează și el vinul de Vrancea, din amintirile pe care le are din școala viticolă. „Vinul de Vrancea era alb, de masă, vinuri curente, de pe o producție mare de struguri. Cel care a modificat tehnologia și a ridicat calitatea vinurilor din Vrancea este George Costache, reușind să facă niște vinuri roșii excepționale. Dar și vinurile aromate, Tămâioasa Românească, Chardonnay-ul de Vrancea, au început să fie apreciate în toată lumea”, a spus și Dorin Heroiu, degustător autorizat și vicepreședinte de onoare al ADAR. Tot el ne-a dezvăluit și secretul unui vin bun: iubirea și curățenia sufletească.
   Concursul Național de Vinuri organizat la Focșani în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului a devenit deja o tradiție. La ediția precedentă, marele câștigător a fost Vincon Vrancea SA, care a luat cele două medalii de aur, pentru o Tămâioasă Românească din 2008 și o Fetească Neagră din 2009. În anul 2010, concursul, la care au participat 38 de podgoreni, a fost câștigat de societatea viti-vinicolă din Vrancea, Mera Com International, cu o Fetească Regală din 2009 (Marea Medalie de Aur pentru vin alb) și Apcovin, cu un Cabernet Sauvignon din 2009 (Marea Medalie de Aur pentru vin roșu).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?