Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Elevii din Raşca merg pe jos la şcoală. Câte 4 kilometri zilnic, dus-întors


   14 elevi din satul Rașca, comuna Gura Caliței, merg la școală pe jos, deși trebuie să parcurgă zilnic, dus-întors, câte patru kilometri. Microbuzul școlar nu ajunge și la ei în sat, astfel că părinții sunt nevoiți să-i trimită la școală pe jos, dacă nu-i pot duce ei cu căruța sau nu-i ia vreun profesor. Directoarea Åžcolii din Dealu Lung spune că a solicitat un microbuz cu tracțiune integrală pentru a asigura transportul copiilor din Rașca.

   Pentru 14 elevi din satul Rașca, comuna Gura Caliței, drumul spre școala din Dealu Lung este un adevărat calvar. Ei sunt nevoiți să parcurgă pe jos, zilnic, dus-întors, un drum de patru kilometri, pentru că microbuzul școlar, de care teoretic ar trebui și ei să beneficieze, nu poate ajunge și în satul lor. Patru dintre cei 14 „navetiști” sunt în clasele primare, în vreme alți 7 sunt în clasele gimnaziale, iar trei prichindei merg la grădiniță.
   Copiii merg pe jos din satul Rașca până la Åžcoala din Dealu Lung, iar acasă pe întorc la fel cum au venit. Când au posibilitatea, îi mai transportă părinții, iar în unele cazuri, chiar profesorii se oferă să-i mai transporte. „Åžcoala noastră are un microbuz care transportă elevii din mai multe sat, dar nu face față să ajungă și la copiii din satul Rașca. Astfel, sunt transportați cu microbuzul doar copiii din satul Eleșteu la Gura Caliței, cât și copiii din satul Poienile la Åžcoala din satul Lacu lui Baban. Pe acest traseu nu este și satul Rașca, pentru că această localitate este mai îndepărtată. Am avea nevoie de un alt microbuz școlar. Părinții sunt nemulțumiți că nu toți copii beneficiază de transport. Am făcut solicitări la Inspectoratul Åžcolar de un microbuz cu tracțiune integrală, pentru că terenul este accidentat. Uneori îi mai aduc și părinții cu căruța sau un domn profesor care face naveta cu mașina”, a spus Virginica Toader, directorul Åžcolii din Gura Caliței.
   Primarul comunei a declarat că a reușit deblocarea postului de șofer, iar pe 4 octombrie va fi organizat concursul în vederea ocupării postului. „Am făcut demersurile necesare pentru deblocarea postului de șofer pentru microbuzul școlii, iar pe data de 4 octombrie va fi concursul. S-a înscris o singură persoană, cu care am căzut la o înțelegere și se ocupă și acum de copii, aceasta fiind cea care duce și aduce copiii la și de la școală. Singura problemă este în satul Rașca. Aici, școala este dată în folosință, dar numărul copiilor este foarte mic și nu se pot ține cursuri. În total sunt vreo 17 copii, cu tot cu cei care merg la grădiniță și cu cei de la clasa zero. Pe cei mici îi mai aduc părinții până la școala de la Dealul Lung, iar cei mai mari vin pe jos. Distanța este cam de patru kilometri. Problema este că situația nu va fi rezolvată nici după ce vom avea șofer cu acte în regulă. Åži drumul este foarte anevoios și nu este nici timp. Se fac multe drumuri și nu avem timp să-i aducem pe toți la școală la timp. La iarnă va fi mai greu. Sperăm totuși să găsim sprijin pentru un mijloc de transport și pentru această zonă. Å¢in să îi mulțumesc domnișoarei inspector general Vasilica Zaharia pentru sprijinul acordat în cazul Grădinței din satul Plopul. A fost de acord ca grădinița să fie redeschisă, chiar dacă sunt doar 11 copii. Altfel aceștia ar fi trebuit transportați la o altă unitate de învățământ”, a explicat primarul Nicolae Å¢andără.
   În anul școlar trecut, aproximativ 75 de copii erau aduși zilnic la școală de primarul din acea vreme, Dragoș Bîtculescu. La vremea respectivă, acesta a decis să fie șoferul copiilor din satele Poieni, Groapa Tufei și Lacu lui Baban. El spunea că deși trebuia să se trezească în fiecare zi cu noaptea în cap, acest lucru nu îl deranja, deoarece îi erau foarte dragi copiii.
   Dragoș Bîtculescu este posesorul unui permis de conducere cu toate categoriile, este atestat și autorizat pentru a efectua acest tip de transport de persoane.

Microbuzele școlare, luate la verificat

   Pentru siguranța elevilor, în perioada 10-15 septembrie, reprezentanții Poliției Rutiere, împreună cu cei ai Inspectoratului Åžcolar Județean și ai primăriilor au verificat autovehiculele destinate transportului școlar. Polițiștii au verificat valabilitatea inspecției tehnice periodice, precum și existența asigurării de răspundere civilă auto obligatorie. Conducătorii auto au fost verificați dacă dețin certificate de competență profesională, categoria corespunzătoare a permisului de conducere și valabilitatea acestuia.
   Deficiențele constatate au fost comunicate deținătorilor de autovehicule, în vederea remedierii. Tot cu această ocazie, reprezentanții Poliției Rutiere i-au instruit pe conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislației rutiere și adoptarea unei conduite preventive în timpul deplasării pe drumurile publice. Activitățile de control vor continua pe tot parcursul anului școlar.
   Inspectorul Aurel Cristian, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, a precizat că au fost verificate 62 de microbuze școlare. Potrivit acestuia, unele dintre mijloacele de transport aveau inspecția tehnică periodică și asigurarea obligatorie expirată, iar în alte două cazuri conducătorii auto nu aveau atestate. Problemele identificate le-au fost comunicate primarilor, care au făcut tot posibilul să le remedieze până la începerea anului școlar.
   Microbuzul școlii din comuna Garoafa avea expirată inspecția tehnică periodică și asigurarea. Primarul comunei, Gheorghe Maghiaru, ne-a precizat că problemele au fost remediate și că de lunea trecută microbuzul școlar este în regulă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?