Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Elevi de la Colegiul Valeriu D. Cotea au studiat ariile protejate din Franța și Spania


Opt elevi de la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea, însoțiți de trei profesori, au fost timp de o săptămână într-un schimb de experiență la un liceu din Franța. Deplasarea a avut loc în cadrul unui proiect aflat în derulare între instituția de învățământ focșăneană și Lycee „Andre Alquir” din localitatea Saint-Amans Soult, din Sud-Vestul Franței. Proiectul derulat de cele două unități se numește „Interferențe”.
În Franța au plecat elevi din clasele a XI-a și a XII-a, care au fost implicați în proiect încă de la început, când Colegiul din Focșani a fost gazdă pentru elevi francezi. Proiectul are două componente, una culturală și una bazată pe domeniul de studiu în comun al celor două licee, și anume protecția mediului. Dat fiind faptul că scopul deplasării are la bază îndeplinirea obiectivelor propuse în proiect, respectiv vizitarea și analizarea unor arii protejate din Pirineii Orientali și din Parcul Național din Sud-Vestul Franței, au  fost selectați tineri care studiază specializarea „Protecția Mediului” și „Științe Sociale”. Elevii focșăneni au ajuns inclusiv în Spania, pentru a vizita ariile protejate.
Deplasarea, susținută financiar de Primăria și Consiliul Local Focșani, a cuprins un program complex de vizitare a unor arii protejate din Sud-Vestul Franței, din Parcul Regional Haut Languele, în care se află și zonele de aplicație practice ale elevilor liceului din Saint- Amans Soult. Elevii români au putut vedea și arii protejate din Pirineii Orientali, cu o excepțională diversitate. În cadrul acestor excursii de documentare, au fost vizitate și situri de civilizație occitană, printre care și orașul medieval Carcassomne, din regiunea Languedoc-Roussillon, din apropiere de granița cu Spania, unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. De asemenea, au mai fost vizitate și Palatul regilor din zonă, precum și Cordes Sur Ciel, votată în 2014-2015 cea mai frumoasă așezare rurală medievală din Franța.

Lecție de viață pentru elevii focșăneni

Elevii români și profesorii însoțitori au avut în program și vizitarea unor obiective culturale din patrimoniul UNESCO, precum și participarea la un simpozion organizat cu sprijinul unor ONG-uri pentru toleranță și solidaritate internațională. Pentru elevi, experiența a fost una deosebită, pentru toți fiind prima deplasare în Franța. „Am avut norocul de a mă afla printre puținii elevi implicați în schimbul de experiență dintre Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” – Focșani și Liceul „André Alquier” Saint – Amans Soult. Am trăit câteva zile excepționale alături de colegii mei, am reușit din păcate doar o singură dată să luăm cina alături de elevii francezi, însă atmosfera nu ne-a făcut să ne simțim deloc străini. Liceul este amplasat în afara orașului, lângă un râu, iar dimineața am avut parte de o priveliște minunată, munții și pădurile verzi ne-au încântat ochii”, ne-a spus Iuliana Luca, elevă în clasa a XII-a la științe sociale.
Și pentru colega Iulianei, Ana-Maria Dima, excursia în Franța a însemnat o lecție de cultură și civilizație, dar și o experiență de viață pe care nu are cum să o uite. „După excursia din Franța și Spania nu pot spune decât că am rămas cu amintiri minunate. Au fost momente când îmi doream să petrec cât mai mult timp împreună cu colegii și profesorii în acele locuri. Franța mi-a lăsat un sentiment de nostalgie, pe care îl voi tine minte toată viața, în timp ce Spania mi-a captat inima și dorința de a descoperi locuri noi. Chiar și la ceva vreme după ce ne-am întors, încă simt energia pe care mi-o transmiteau acele locuri. Mi-a făcut mare plăcere să cunosc oameni din culturi diferite și să înțeleg felul lor de a gândi. Experiența a fost una cu totul minunată și pot spune cu mare ușurință că a fost vacanța perfectă”, ne-a declarat Ana-Maria.
Diseminarea vizitei în Franța va avea loc pe 16 noiembrie, când se serbează și ziua Colegiului Tehnic Valeriu D. Cotea.

Lecție completă pentru beneficiari
 
Pe lângă un câștig în plan educațional, aceste schimburi de experiență între instituții de învățământ din țări diferite sunt o lecție de viață, de relaționare între elevi de aceleași vârste, care trăiesc și se formează în medii diferite și în sisteme educaționale diferite, dar care împărtășesc aceleași pasiuni și preocupări, în cazul de față legate de cunoașterea și protejarea mediului înconjurător. Și cum lecțiile practice sunt cele pe care elevii nu le uită ușor, și această vizită poate fi o considerată o lecție completă, care integrează mai multe discipline, precum exersarea limbii străine, cunoștințe de geografie, cunoștințe de specialitate și, poate cel mai important, o experiență de viață pe care nu o vor uita niciodată. „Participarea elevilor în astfel de proiecte este benefică întrucât le dezvoltă capacitatea de a comunica într-o limbă străină, îi ajută la identificarea unor obiective culturale și arii protejate din alte țări ale lumii, precum și dobândirea unor noi cunoștințe de profil”, ne-a declarat profesorul Remus Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic Valeriu D. Cotea Focșani.
Profesorii implicați în proiect sunt directorul colegiului, profesorul Remus Paraschiv, alături de profesorii Gheorghe Vlăjie și Elena Micu-Iliescu. Reamintim că, anul trecut, s-a derulat o altă etapă în cadrul proiectului „Interferențe”, în care elevii francezi au venit la Focșani. Cu această ocazie, liceenii de la liceul partener au vizitat o serie de arii protejate din țara noastră, precum Cheile Tișiței sau Lunca Siretului. Elevii francezi au mers și într-o excursie de documentare în Rezervația Naturală Biosfera Dunării, dar și în Èšara Bîrsei, unde au putut vizita obiective ale civilizațiilor românești și ale culturii sașilor, într-o sinteză de multiculturalism european. Oaspeții au fost primiți și la primăria Focșani, unde au dialogat cu reprezentanții Consiliului Local și ai Primăriei, au vizitat Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, Muzeul Unirii Principatelor, precum și alte obiective de interes local.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?