Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Conducătorii de mopeduri și tricicluri vor avea nevoie de permise


   Polițiștii se străduiesc să facă ordine în trafic, dar măsurile luate de ei nu dau roade de fiecare dată. Bătăi de cap le dau inclusiv conducătorii de mopeduri și tricicluri cu motor, care de anul viitor nu vor mai putea ieși în trafic dacă nu vor avea permise de conducere. Polițiștii spun că cei care vor conduce mopeduri și tricicluri deși nu au permise, se vor alege cu dosare penale.
   Această categorie de participanți la trafic a fost implicată în multe accidente de circulație. Potrivit statisticii afarentă primelor șase luni ale anului, realizate de polițiștii de la rutier, conducătorii de mopeduri au provocat nouă accidente rutiere grave, în urma cărora trei oameni și-au pierdut viața și alți opt au fost răniți grav, aceasta fiind cea de-a doua cauză generatoare de accidente rutiere. De cele mai multe ori, aceștia sunt implicați în astfel de tragedii deoarece nu au urmat cursurile niciunei școli de șoferi și nu cunosc regulile de circulație, manevrele fiind efectuate după ureche.
   În Vrancea, un grav accident de circulație, în urma căruia conducătorul unui moped a murit strivit de un microbuz, s-a produs la jumătatea lunii august, pe drumul european, între Focșani și Garoafa. Conducătorul mopedului a încercat să treacă de pe o bandă pe alta fără să se asigure, moment în care a fost acroșat de microbuz. Capul său a fost practic zdrobit sub roțile mașinii, care circula pe aceeași direcție de mers.
   Oamenii legii spun că începând cu data de 19 ianuarie 2013, mopedurile sau triciclurile cu motor pot fi conduse doar cu permis, obținut în urma susținerii examenului. Practic, după această dată, numai bicicletele vor mai putea fi conduse fără permis. Polițiștii vrânceni îi sfătuiesc pe cei care au mopeduri sau tricicluri să urmeze cursurile de sprecialitate și să susțină examenul pentru obținerea permisului din categoria „AM”, dacă nu vor să fie cercetați penal.
   Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea ne-au spus că în prezent, mopedurile și triciclurile pot fi conduse doar în baza atestatelor eliberate de școlile de șoferi. Potrivit oamenilor legii, mulți dintre acești participanți la trafic nu au citit niciodată un curs de legislație rutieră, motiv pentru care sunt implicați în multe evenimente rutiere nedorite. „Această categorie de participanți la trafic a fost implicată în multe accidente de circulație. Nu se echipează corespunzător, iar mulți dintre ei nu au atestate eliberate de școlile de șoferi. Directiva Uniunii Europene este foarte bună și sperăm ca la începutul anului să fie pusă în aplicare. Cu siguranță, numărul accidentelor de circulație în care aceștia sunt implicați vor scădea”, sunt de părere polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
   Permisul de conducere va avea o valabilitate de cinci până la zece ani, iar la fiecare reînnoire, șoferii vor fi obligați să facă un control medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?