Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Din 2013, nu mai poţi merge la judecată dacă nu ai încercat mai întâi o înţelegere la mediatori


   Persoanele fizice și juridice care au intenția să se adreseze instanțelor (justițiabilii) într-un litigiu comercial sau de altă natură sunt obligate, de la 1 octombrie, să participe la ședințe de informare privind medierea conflictului, în urma intrării în vigoare a unui nou set din modificări aduse Legii 192/2006 privind medierea.
   Litigiile aflate deja pe rolul instanțelor intră și ele sub incidența noilor reglementări a legii medierii – avantajul rezolvării conflictului prin mediere, în acest caz, fiind acela că taxa de timbru se restituie în cele mai multe dintre cazuri. „Dacă legea nu prevede altfel, părțile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la sedința de informare privind medierea, inclusiv după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, în vederea soluționării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum și în alte materii, în condițiile prevăzute de prezenta lege”, arată noua lege.
   Din ianuarie 2013 legea devine și mai „restrictivă”, în sensul că nu te mai poți prezenta în fața instanței fără dovada că ai încercat procedura medierii. „Înainte de sesizarea instanței de judecată sau a organului de urmărire penală, părțile sau oricare dintre acestea sunt ținute să încerce soluționarea conflictului prin mediere, sub sancțiunea prematurității introducerii cererii de chemare în judecată sau a plângerii penale”, se prevede în art. 43 al Legii 115/9 iulie 2012 pentru modificarea și completarea Legii 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.
   Articolul 43 intră în vigoare la 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial (adică la 9 ianuarie 2013 – n.n.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?