Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Şcolile profesionale: clase multe, puţini doritori


   Åžcoala profesională nu îi atrage pe absolvenții de clasa a IX-a. Din totalul celor 308 locuri aprobate în cadrul programului „Alege-ți drumul”, la nivelul județului, au fost ocupate doar 140. Oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean s-au arătat dezamăgiți de insuccesul pe care l-a înregistrat acest program, chiar în anul de debut.
   O explicație ar fi aceea că nu tot ceea ce este nou este și bine primit  de elevi, dar mai ales de părinți. În plus, elevii își doresc să finalizeze cursurile liceale, chiar dacă mulți dintre ei nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat. „Nu sunt mulțumită și mă așteptam să se înscrie mai mulți elevi. O explicație ar fi poate că a fost un element de noutate, poate că nu a fost de la începutul anului școlar și nu au știut copiii de la bun început că pot opta pentru acest program, care a venit mai târziu. Poate că toți părinții și copiii își doresc liceul cu orice preț. Nu sunt mulțumită, pentru că am pulsul și știu nivelul elevilor din liceele tehnologice, nu fac față la Bacalaureat. Atunci, unora dintre ei li s-ar potrivi un învățământ profesional decât un liceu tehnologic”, a spus Tincuța Zahariuc, inspector pentru învățământ tehnic.
   Potrivit unei situații comunicată de Inspectoratul Åžcolar Județean, la Colegiul Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud s-a propus formarea a două clase pentru specializarea mecanic auto, iar toate cele 56 de locuri aprobate au fost ocupate. La Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani, domeniul de calificare mecanică- calificarea mecanic auto, au fost puse la dispoziție 28 de locuri care s-au și ocupat. Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani a ofertat 28 de locuri la specializarea mecanic auto. Dintre acestea s-au ocupat 25.
   Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” a propus 28 de locuri pentru  domeniul mecanică-mecanic auto. Åži acestea au fost ocupate în proporție de sută la sută. La Grupul Åžcolar „Simion Mehedinți” din Vidra s-au înscris pentru domeniul de formare profesională turism alimentație- calificarea ospătar chelner vânzător în unități alimentare 20 de elevi, pe cele 28 de locuri disponibile. Tot la Vidra s-a mai propus specializarea operator fabricarea cherestelei, însă nici un elev nu s-a înscris.
   La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, pentru specilizarea confecționer tâmplărie aluminiu și mase plastice nu s-a arătat nici un elev interesat. Aceeași cerere mult sub așteptări s-a înregistrat și pentru clasa de electromecanic utilaje și instalații comerciale sau tinichigiu vopsitor auto – electronist aparate și echipamente, unde au rămas foarte multe locuri neocupate.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?