Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ajutoare financiare pentru crescătorii de animele


  Å¢ăranii din zonele defavorizate mai au câteva zile la dispoziție pentru a solicita subvenția acordată pentru animalele din gospodării. Este vorba despre crescătorii de vaci de lapte, bivolițe de lapte și bovine din rase de carne. Pot depune aceste cereri crescătorii de animale din zonele montane considerate defavorizate, respectiv localitățile Andreiașu de Jos, Bîrsești, Chiojdeni, Jitia, Mera, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Reghiu, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vintileasca, Vizantea-Livezi, Vrâncioaia.
   Pentru a beneficia de subvenție, crescătorii trebuie să dețină un efectiv de animale cuprins între două și 15 capete de vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar; de maximum 50 capete femele din specia bivolițe de lapte, pe beneficiar; de maximum 90 capete pe beneficiar, constituit, după caz, „din vaci din rase de carne și/sau tineret mascul și/sau femel din rase de carne și/sau metiși cu rase de carne”.
   Crescătorii de vaci de lapte care solicită fonduri europene trebuie să mențină animalele pe o perioadă de șase luni, respectiv 22 septembrie 2012- 21 martie 2013, la adresa menționată în cerere.
De asemenea, vaca de lapte trebuie să fi fătat cel puțin o dată până la termenul limită de depunere a cererii, are minim 17 luni la data depunerii cererii și are cel puțin un produs identificat și înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor. La depunerea cererii, crescătorii de animale trebuie să prezinte și originalele pașapoartelor animalelor pentru care solicită subvenția europeană.
   Valoarea subvenției ce va fi acordată se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim de 30 milioane euro la efectivul de capete eligibile din toate categoriile. Totuși, potrivit actului normativ care reglementează condiții de acordare a fondurilor europene, subvenția nu poate depăși 250 euro/cap, pentru categoria vaci de lapte, 187,5 euro/cap, pentru categoria bivolițe de lapte și 300 euro/cap, pentru categoria taurine din rase de carne și metișii acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?