Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Şase proiecte cu fonduri europene, derulate în Focşani


   În această perioadă, reședința de județ este un adevărat șantier. În municipiul Focșani sunt implementate șase proiecte finanțate cu fonduri de la Uniunea Europeană, potrivit unei sinteze realizată de Compartimentul Proiecte din cadrul Primăriei municipiului Focșani.
   Cel mai important, ca valoare, este „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, prin care SC ENET SA va fi modernizată. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Axa 3, având o valoare de aproape 150 milioane lei. Proiectul a început pe 8 martie 2011 și se va încheia pe 31 decembrie 2014.
   Alte două proiecte care se derulează în prezent în Focșani vizează reabilitarea, modernizarea și dotările la Åžcoala „Åžtefan cel Mare” (valoare 13 milioane lei) și la Colegiul Național „Unirea” (valoare 4,7 milioane lei), ambele proiecte fiind cofinanțate prin Programul Operațional Regional, și programate să se finalizeze anul viitor. 
   De asemenea, în Focșani se implementează trei proiecte care fac parte dintr-un program comun, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), finanțat prin Programul Operațional Regional, Axa 1, Centre Urbane. Este vorba despre „Modernizarea și extinderea spațiilor verzi în zona de sud est a municipiului Focșani” – valoare 10 milioane lei, „Sistem de supraveghere pentru creșterea siguranței și prevenire criminalitate” – valoare 2,7 milioane lei, „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice urbane în zona de sud est a municipiului Focșani” – valoare 34,7 milioane lei. „De PIDU vor beneficia 25.000 de cetățeni din sudul orașului. Am început lucrările în Cartierul Tineretului la modernizarea și extinderea spațiilor verzi. Am stat de vorbă cu oamenii și le-am spus că nici nu merită să defrișăm totul, vom tăia doar copacii bătrâni, putrezi, care nu prezintă siguranță. În cadrul proiectului se vor planta noi copaci și arbuști”, a declarat primarul Decebal Bacinschi.

Trei școli așteaptă finanțarea europeană

   Focșănenii beneficiază în prezent de două proiecte finalizate. Primul, și cel mai important, este „Recalificare Urbană Perimetru Istoric Piața Unirii și Grădina Publică”, realizat prin fonduri preaderare, prin programul PHARE 2004-2006. Valoarea proiectului a fost de aproape 8 milioane lei, fiind început în anul 2008 și finalizat trei ani mai târziu, pe 31 iunie 2011.
   Al doilea proiect finalizat prin fonduri europene este Căminul pentru persoane vârstnice Focșani, prin Programul Operațional Regional Axa 3.2, în valoare de 2,7 milioane lei, finalizat pe 17 noiembrie 2010.
În prezent, Primăria Focșani așteaptă finanțare pentru patru proiecte depuse, pe Programul Operațional Regional. Toate au obținut punctaje de trecere și se află pe lista de rezervă. Este vorba despre „Reabilitare, modernizare și dotări  Åžcoala nr. 1 Nicolae Iorga” – valoare 2,3 milioane lei, proiect depus pe 18.09.2009, „Reabilitare, modernizare și dotări Åžcoala nr. 3” – valoare 3,1 milioane lei, proiect depus pe 5.10.2009, „Reabilitare, modernizare și dotări Åžcoala Al. Vlahuță” – valoare 1,6 milioane lei, proiect depus pe 5.10.2009 și „Reabilitare, modernizare și dotări Campus” – valoare 52,7 milioane lei, proiect depus pe 9.10.2009.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?