Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Valorile tradiţionale, reînviate prin intermediul proiectului „eLectură-eTradiţii – punte între generaţii“


   Locuitorii comunei Vintileasca vor redescoperi farmecul lecturii și a valorilor tradiționale prin intermediul proiectului „eLectură-eTradiții – punte între generații”, ce a fost lansat vineri.
   Lansarea a fost prilejuită de o prezentare interactivă a obiectivelor proiectului, a grupului țintă, cu preocupările și pasiunea pentru meșteșugurile vintilene, ce îi adună laolaltă pe bătrâni, tineri și copii. Pentru a evidenția importanța lansării acestui proiect a fost realizată și o expoziție de fotografie veche și carte intitulată ,,Tradiția vintileană în cuvinte și imagini” precum și o expoziție de produse meșteșugărești tradiționale, în cadrul Muzeului Etnografic al Åžcolii, înființat tot printr-un proiect EBC (,,Economia Bazată pe Cunoaștere”).
   Vedeta lansării a fost reprezentată de o familie în vârstă, dar cu tinerețea strălucind pe chipuri. Toader și Ioana Noapteș, doi iubitori ai costumului și cântului popular, s-au întrecut în cântece vechi dar cu un profund mesaj educațional. Bătrânul Toader Noapteș s-a întrecut pe sine și le-a prezentat copiilor o veche și îndrăgită tradiție, aceea a cântatului la fluier, tradiție pe care a moștenit-o încă de mic copil, pe vremea când mergea să pască oile sau când se plimba prin desișurile pădurii.
Managerul  proiectului este profesoara Stana Georgescu-Apostu, director al Åžcolii din Vintileasca. În implementarea acestui ambițios proiect, alături îi vor fi colegii Åžcolii din Vintileasca: Mihaela Marinescu, Cuta Noapteș, Emil Lazăr, Mariana Noapteș și mulți alții.
   De altfel, în curând va apărea, în cadrul proiectului, primul număr al revistei ,,Punte între generații” care va întruchipa astfel visul mai vechi al cadrelor didactice de la Åžcoala Vintileasca. Pregătirea în ceeea ce privește realizarea unei reviste școlare s-a făcut în cadrul proiectului ,,Educația Merită” la care au participat șase profesori vintileni, dintre care trei au luat parte la un schimb de experiență în școli de toate gradele din Finlanda.
   Proiectul „eLectură-eTradiții – punte între generații” este derulat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și este finanțat de Banca Mondială prin programul ,,Economia Bazată pe Cunoaștere”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?