Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Morţii populează listele electorale permanente


   Mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale nu va mai avea loc. Premierul Victor Ponta a anunțat ieri că mini-recensământul nu poate fi pus în aplicare din cauza boicotului primarilor PDL și le-a solicitat miniștrilor de resort să verifice listele permanente de la referendum pentru a elimina din ele persoanele decedate sau care nu mai au cetățenia română. Primarii vrânceni spun că listele electorale nu sunt actualizate și că pe acestea apar persoane care în realitate au decedat sau nu mai sunt în localitate. Cu toții sunt de acord că o problemă o reprezintă persoanele plecate de ani de zile în străinătate, despre care nu se mai știe nimic, dar care apar pe listele electorale permanente. La Tănăsoaia, pe liste apar nume de persoane care sunt înfiate în Anglia încă din anii ’90 și care practic nu pot vota la niciun fel de proces electoral din România pentru că nu au documente legale eliberate de autoritățile române.

   Premierul Victor Ponta a anunțat că este necesară o actualizare a listelor electorale permanente, încât să fie cunoscut numărul exact de alegători din România. Mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale permanente nu se va derula însă, din cauza boicotului primarilor PDL. Pedeliștii nu au niciun interes să fie cunoscut numărul real de alegători din România pentru că ar fi nevoiți să recunoască faptul că demiterea lui Traian Băsescu prin votul a 7,4 milioane de români este o realitate care nu poate fi ignorată de nimeni.
   Premierul Victor Ponta le-a solicitat miniștrilor de resort să verifice listele permanente de la referendum pentru a elimina din ele persoanele decedate sau care nu mai au cetățenia română.
Primarii vrânceni spun că listele electorale permanente nu sunt actualizate și că pe acestea apar persoane care în realitate au decedat sau care au plecat de ani de zile din localitate.
   Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că sunt tot fel de probleme legate de listele electorale permanente, precizând că unii focșăneni sunt în străinătate și e posibil să fi renunțat la cetățenie. Alți focșăneni s-au mutat „la țară”, dar apar în listele permanente din Focșani. Culmea, recensământul din 2011 a arătat că populația stabilă, adică oamenii care locuiesc efectiv în Focșani, este de aproape 74 mii persoane în timp ce pe listele electorale permanente figurează 81.220 cetățeni. Dacă ținem cont de numărul de copii din Focșani, rezultă că numărul real de cetățeni cu drept de vot este de circa 60 mii persoane, adică cu un sfert mai puțin decât în prezent.
De altfel, peste trei mii de locuințe din municipiu nu sunt locuite în acest moment. „Noi am pierdut 25% din populația Focșaniului pentru că în 2001 erau 103 mii de locuitori. Probabil 10% sunt cei care au renunțat la cetățenia română și la noi figurează pe listele electorale. Dar, atât timp cât aceste date nu sunt certe nu le putem lua în considerare. Dacă se discuta de la bun început să se ia de la Statistică numărul de cetățeni care a reieșit în urma recensământului din 2011, problema era alta. Mai este o situație de luat în considerare. Noi în fiecare lună transmitem persoanele decedate în Focșani și care sunt din altă localitate. Același lucru trebuie să îl facă și alte localități către Focșani. Este posibil să avem persoane din Focșani decedate în altă localitate și să nu fim înștiințați de acest lucru”, a declarat primarul Municipiului Focșani, Decebal Bacinschi.

PRIMÄ‚RIA DIN ADJUD CERE SPRIJINUL PAROHIILOR

   Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a declarat că populația totală a orașului este mai mică decât numărul de persoane înscrise pe listele electorale, ceea ce nu este normal. „Noi deja am luat primele măsuri și anume am trimis adrese la parohii pentru a ne trimite listele cu persoanele decedate în perioada 2002-2012, pentru a vedea dacă aceste date coincid cu datele pe care noi le avem la evidența populației. Totodată, am demarat o acțiune de verificare a persoanelor care au decedat în alte localități, acțiune la care am cerut sprijinul asociațiilor de proprietari. Mai trebuie știut că în conformitate cu datele rezultate în urma recensământului din 2001, pe listele electorale permanente sunt trecute la nivelul municipiului Adjud peste 17 mii de persoane cu drept de vot. Asta în condițiile în care în urma centralizării datelor obținute la recensământul populației din 2011 a reieșit că populația Adjudului a scăzut de la 21 de mii de persoane la mai puțin de 17 mii de persoane. În acest context, rezultă că populația totală a orașului este mai mică decât numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale”, a afirmat edilul șef din Adjud. 
Primarul Constantin Armencea crede că cea mai mare problemă este cea legată de persoanele care au plecat în străinătate „de 15-20 de ani și despre care nu mai știm nimic”. „Avem probleme cu persoanele care sunt plecate în străinătate și care nu au mai venit în țară de 15-20 de ani. Despre acești oameni nu mai știm nimic, dar în schimb apar pe listele electorale. Trebuie găsită o modalitate de verificare a acestor situații și de văzut dacă acești oameni mai trebuie să rămână sau nu pe listele electorale”, a spus Armencea.

„Nu e corect ca persoane care stau de 10 ani în străinătate să ne decidă soarta”

   Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că o problemă ce trebuie rezolvată este cea privind scoaterea sau menținerea în listele electorale permanente a persoanelor care sunt plecate în străinătate și despre care nu se mai știe nimic. El a dat și un exemplu în acest sens. „Avem mari probleme  cu persoanele care sunt plecate în străinătate, în special în Italia și Spania, despre care nu se mai știe nimic de 8-10 ani, dar care figurează pe listele permanente. De exemplu, Dănuț Gurău a plecat în urmă cu peste opt ani din România și nimeni nu mai știe nimic de el. Părinții îl cred decedat, dar el apare pe listele permanente. Alții au rezidență în țările în care lucrează și nu au mai venit în țară de zece ani. Această situație trebuie rezolvată, în sensul că toți aceștia să aibă dreptul de vot, dar pe liste speciale. Nu mi se pare corect ca persoane care stau de 10 ani în străinătate să ne decidă nouă soarta. Traian Băsescu a câștigat alegerile cu votul celor din diaspora care habar nu au care sunt adevăratele probleme din România”, a spus primarul Iordache Cazacu. Acesta a adăugat că și actualizarea listelor electorale permanente trebuie făcută rapid deoarece, după o verificare sumară „am găsit zece persoane decedate, dar care figurează pe listele electorale permanente”.

COPII ÎNFIAÅ¢I ÎN ANGLIA, PE LISTELE ELECTORALE DE LA TÄ‚NÄ‚SOAIA

   Primarul din Tănăsoaia, Romeo Vulpe spune că situația persoanelor aflate pe listele permanente electorale este una complicată deoarece la nivelul comunei a depistat deja persoane decedate sau care nu au buletin. Este vorba despre copii înfiați în Anglia în anii ’90, dar care apar acum pe listele electorale permanente de la Tănăsoaia. Acești oameni practic nici nu pot vota pentru că nu au buletin, carte de identitate sau pașaport eliberat de autoritățile române. „Am depistat șase persoane care au decedat și, deși am trimis adrese și buletinele acestora la Evidența Populației, nu au fost eliminați din listele permanente. Totodată, am depistat 12 persoane care au CNP (cod numeric personal-n.r.) dar nu au număr și serie de buletin sau carte de identitate. Din verificări a rezultat că aceste persoane s-au născut în Tănăsoaia, au primit CNP, dar după câțiva ani au fost înfiate în Anglia și nu li s-au mai emis cărți de identitate. În schimb, aceste persoane apar pe listele permanente, ceea ce nu este normal”, a afirmat primarul din  Tănăsoaia, Romeo Vulpe.

Vrancea are cu 70 mii de cetățeni mai puțin decât acum 10 ani

   Datele provizorii de la recensământul din 2011 arată că în Vrancea mai trăiesc 323.080 vrânceni, cu 70 de mii mai puțini decât în urmă cu zece ani. În schimb, pe listele electorale permanente se află 319.904 persoane. Aceasta înseamnă că sunt câteva zeci de mii de persoane în plus pe listele electorale permanente. „Populația stabilă a județului Vrancea a fost de 323,1 mii persoane, din care: 302,0 mii au fost persoane prezente, iar 21,1mii temporar absente. Din totalul populației stabile 114,2 mii persoane aveau domiciliul /reședința în municipii și orașe (35,3%), iar 208,9 mii persoane locuiau în comune (64,7%). Din punctul de vedere al mărimii populației stabile, județul Vrancea se situează pe locul 31 în ierarhia județelor”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Județene de Statistică (DJS).

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?