Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Subvenţie pentru crescătorii de animale


   Sute de crescători de animale din Vrancea vor primi subvenție pentru bovinele din gospodărie. Ieri, în ședința de guvern, a fost aprobat proiectul de Hotărâre a Guvernului privind schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte și de carne de vită și bivolițe de lapte din zonele defavorizate.
   În Vrancea sunt considerate zone montane defavorizate localitățile Andreiașu de Jos, Bîrsești, Chiojdeni, Jitia, Mera, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Reghiu, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vintileasca, Vizantea-Livezi, Vrâncioaia.
   Perioada de depunere a cererilor este 6 august – 21 septembrie a anului pentru care se face solicitarea ajutorului specific. Subvenția va fi acordată producătorilor agricoli „persoane fizice, persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, crescători de animale, în funcție de efectivul de animale deținut/beneficiar/categorie”. Banii se acordă pentru vaci de lapte, bivolițe de lapte, taurine din rase de carne și metișii acestora, respectiv vaci din rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne și/sau metiși cu rase de carne. „Pentru a beneficia de ajutorul specific, crescătorii trebuie să dețină un efectiv de animale: cuprins între două și 15 capete de vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar; de maximum 50 capete femele din specia bivolițe de lapte, pe beneficiar; de maximum 90 capete pe beneficiar, constituit, după caz, din vaci din rase de carne și/sau tineret mascul și/sau femel din rase de carne și/sau metiși cu rase de carne. Ajutorul specific se acordă din fonduri FEGA, sub formă de plată anuală, până la data de 30 iunie a anului calendaristic următor anului solicitării”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
   Valoarea subvenției ce va fi acordată se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim de 30 milioane euro la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.
   Totuși, subvenția nu poate depăși 250 euro/cap, pentru categoria vaci de lapte, 187,5 euro/cap, pentru categoria bivolițe de lapte și 300 euro/cap, pentru categoria taurine din rase de carne și metișii acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?