Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Ambasadorul Italiei a inaugurat noul Centru de Zi „Pinochio” din Panciu


   Ambasadorul Italiei la București, Excelența Sa, Mario Cospito, și primarul Ion Petre au inaugurat ieri, la prânz, noul Centru Educațional de Zi „Pinochio” din Panciu. La eveniment au mai fost prezenți Ilie Dincă, președintele Agenției Naționale pentru Romi, deputatul PSD, Ciprian Nica, vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale IBO și COMI Italia, precum și Ana Gavrilescu, inspectorul pentru minorități din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean. Extinderea și modernizarea Centrului „Pinochio” este cel mai recent proiect implementat de organizația COMI (Cooperazioni per il Mondo in via di Sviluppo), în colaborare cu Asociația „Rom Pentru Rom” din Panciu, cu sprijinul IBO Italia, ACLI di Lodi și IBO Elveția.

   Ambasadorul italian Mario Cospito a fost întâmpinat, ieri, conform tradiției, cu pâine și sare, cu ocazia inaugurării Centrului Educațional de Zi „Pinochio”, după care înaltul demnitar a degustat, împreună cu gazdele, un pahar din șampania de Panciu. După tăierea panglicii inaugurale a noului edificiu realizat cu finanțare de la Ministerul Afacerilor Externe italian, cei prezenți au asistat la o slujbă de sfințire a Centrului „Pinochio”, oficiată de preoții Åžtefan Aga și Maricel Bunea.
   Primarul Ion Petre a mulțumit atât autorităților italiene, reprezentate de ambasadorul Mario Cospito, cât și organizațiilor non-guvernamentale care s-au implicat în realizarea proiectului privind extinderea și modernizarea Centrului „Pinochio”, pe care l-a caracterizat ca „obiectiv important pentru cetățenii de etnie romă din orașul Panciu”. Edilul a precizat că aceasta nu este singura investiție realizată pe plan local pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor din comunitatea romă.
   Ion Petre le-a reamintit celor prezenți că, în perioada 2002-2004, autoritățile locale au derulat un proiect care a vizat infrastructura unui cartier al comunității rome, în valoare de 125 mii de euro, rea-lizat în totalitate din fonduri guvernamentale. Primarul Ion Petre și-a mai exprimat speranța că investiția privind Centrul „Pinochio” este „un moment de bucurie, dar și de apropiere între cele două țări, un punct de plecare pentru a derula, în continuare, și alte proiecte importante pentru comunitatea din Panciu”.
   Ambasadorul Mario Cospito a declarat că inaugurarea noului Centru „Pinochio” reprezintă o zi importantă pentru tinerii din Panciu și familiile lor. „Vă predau, simbolic, cheile ultimului proiect pentru dezvoltare, realizat cu fonduri ale Ministerului Afacerilor Externe italian. Este o contribuție pe care Italia este încântată să v-o ofere”, a spus Mario Cospito. Acesta a adăugat că proiectul este destinat, în principal, romilor și integrării lor în comunitate și i-a adresat felicitări coordonatorului acestuia, Antonio Armentano, pentru seriozitatea și încrederea de care a dat dovadă în relațiile sale cu Ambasada Italiei.

Ambasadorul le-a mulțumit lui Ion Petre și lui Marian Oprișan

   El a mai mulțumit organizației COMI, precum și Asociației „Rom Pentru Rom”, „pentru extraordinara implicare în realizarea la timp a proiectului, potrivit cerințelor Ministerului Afacerilor Externe italian”, dar și primarului Ion Petre, președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și tuturor autorităților care, de-a lungul anilor, au colaborat activ la dezvoltarea serviciilor pe care Centrul „Pinochio” le oferă romilor din Panciu și din împrejurimi. „Aș dori să considerați Centrul pe care îl inaugurăm astăzi drept un semn important al susținerii Italiei față de colectivitatea din Panciu. Viitorul va fi construit cu pași mici. Lăsăm Centrul în mâini foarte bune. De acum, Asociației «Rom Pentru Rom» îi revine sarcina de a se preocupa de dezvoltarea lui”, a mai spus Mario Cospito.
   În încheiere, vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu, a transmis mulțumirile adresate Guvernului Italian de către președintele Marian Oprișan pentru investiția realizată la Panciu. „Este o deosebită onoare să mă aflu astăzi, aici, și să vă adresez salutul președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan și, totodată, mulțumirile sale pentru acest gest minunat pe care  l-ați făcut. Mulțumim Guvernului Italiei, vă mulțumim pentru acest obiectiv în numele copiilor ce vor desfășura acti-vități în această clădire. Îi mulțumesc, de asemenea, și domnului Ion Petre, unul dintre cei mai destoinici primari pe care îi are județul Vrancea, pentru toate proiectele pe care le-a realizat și pe care le are în derulare și tuturor factorilor implicați, care au contribuit la realizarea acestui Centru de zi. Vă felicit și vă doresc mult succes în continuare!”, a spus Dragoș Bârlădeanu.

Cantină socială și spații pentru activități educative

   Proiectul de extindere a Centrului de Zi „Pinochio” a fost inițiat în 2009, de către un fost voluntar italian care și-a desfășurat activitatea la Panciu. Investiția a fost admisă la finanțare anul trecut, iar la 1 august 2011 au demarat lucrările la noua clădire. Acestea au fost realizate cu sprijinul unei societăți de construcții locală. În prezent, sunt finalizate și pot fi folosite bucătăria, sala de mese, biroul de informare, atelierul de tâmplărie și toaletele. Toate acestea se află la parterul clădirii. La etajul I se află spațiile destinate activităților educative care vor fi date în folosință de abia după ce responsabilii Centrului vor aduna fondurile necesare amenajării lor.
   Din acest motiv, reprezentanta Asociației „Rom Pentru Rom”, Cristina Paraschiv, și-a exprimat speranța că atât autoritățile locale, cât și instituțiile publice sau private care s-au implicat, până acum, în buna desfășurare a activității Centrului, vor da în continuare o mână de ajutor pentru amenajarea acestor săli.
   Centrul „Pinochio” este frecventat în medie, de 25 de copii aparținând comunității rome din Panciu. Numărul lor este mai mare în perioada vacanțelor de vară când, pe lângă cursurile de alfabetizare, ei beneficiază și de activități recreativ-educaționale.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?