Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Despre politică, cetăţeni şi spirit civic


   Viața politică din România este mereu surprinzătoare căci, așa cum afirmă cetățenii, trăim în țara „tuturor posibilităților”. Jocul politic nu este întotdeauna la îndemâna cetățenilor, deși ne influențează decisiv viețile. Sfera politică conține o gamă tot mai variată de partide, dar acestea nu întrunesc în totalitate exigențele cetățenilor.
   Criza economică, măsurile de austeritate și problemele financiare au determinat, după mai bine de două decenii de la revoluție, trezirea societății civile. Protestele de la începutul anului, determinate de cazul SMURD, s-au îndreptat rapid împotriva actualei puteri. De aici nu a mai fost decât un pas pentru ca cetățenii să reacționeze și la alte cazuri de interes public și să se solidarizeze. Oamenii au protestat împotriva exploatațiilor de la Roșia Montană, a extragerii gazelor de șist printr-o metodă catalogată de specialiști drept periculoasă și dăunătoare mediului, a vânzării Cuprumin sau a si-tuației delicate de la UMF Tg. Mureș. Toate aceste proteste au venit ca răspuns la nepăsarea clasei politice, iar oamenii s-au săturat să fie neglijați în luarea deciziilor cruciale pentru viitorul lor.
M-am bucurat când am văzut printre protestatari persoane tinere, chiar și adolescenți, dornici să se implice, pentru că această categorie socială nu manifestă interes pentru politică. În loc să ajute la soluționarea problemelor noastre, politica a devenit o sursă de îmbogățire, de acaparare de funcții, contracte și relații profitabile.
   Anul 2012 a adus alegeri în multe state, precum Rusia, Franța, și vor urma România și SUA. Românii așteaptă cu nerăbdare o schimbare, dar trebuie să fie atenți pe cine aleg. Moțiunea de cenzură de vineri dă ocazia opoziției să formeze un Guvern prin care să arate cum dorește să guverneze în cazul câștigării alegerilor. Acest test este foarte important, pentru ca cetățenii care nu s-au decis cui să acorde votul, să decidă pe mâna cui încredințează țara pentru următorii 5 ani de zile.
   Toate deciziile care vor fi luate de acum încolo trebuie să fie în avantajul românilor. Societatea civilă nu va mai permite derapaje politice și va sancționa guvernanții pentru faptele lor. Important este că s-a depășit acea stare de letargie, de nepăsare în care mulți se complăceau. Votul pe care îl vom acorda, atât la alegerile locale, cât și la cele din noiembrie, este un prim pas spre schimbare. Participarea la procesul electoral este un drept fundamental, deloc de neglijat și care nu trebuie irosit. Doar participând activ la viața politică și socială a României vom aduce țara pe drumul cel bun. 

Ana Teodora ANDRONIC
Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?