Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Coplata în sănătate, un nou bir pentru vrânceni


   Vrâncenii vor fi nevoiți să plătească o serie de servicii medicale care până acum erau gratuite. Teoretic gratuite, căci de multe ori bolnavii își aduceau de acasă medicamentele sau materialele sanitare recomandate de medici. Astfel, bolnavii vor scoate bani din buzunar când vor merge la medicul de familie, la medicul specialist sau dacă trebuie să se interneze în vreun spital pentru a se trata de diverse afecțiuni. Este vorba de sistemul de coplată, propus de Ministerul Sănătății (MS). În schimbul banilor plătiți, cotizanții vor primi un tichet moderator pentru sănătate, cu care se face dovada realizării actului medical și a plății acestuia.
   Președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci, este de părere că prin sistemul de coplată, se vor diminua „plățile informale” către medici. În opinia sa, coplata va afecta persoanele defavorizate, limitându-le accesul la servicii medicale. „Noi, ca și reprezentanți ai casei județene de sănătate, dar și pacienții, dorim introducerea pachetului minimal. Atâta timp cât se precizează că prin contractul cadru vor fi stabilite condițiile de plată, sunt sigur că acest sistem va intra în vigoare de la anul, deoarece anul acesta deja sunt semnate contractele cu toți furnizorii, astfel sper ca până atunci să fie finalizat și pachetul minimal de servicii. Consider că introducerea acestui sistem de coplată va fi benefic pentru o anumită categorie de pacienți, deoarece se vor diminua acele plăți informale către medici, dar pentru o anumită categorie, și aici mă refer la persoanele defavorizate, va fi foarte greu. Pot spune că le va limita accesul la anumite servicii medicale”, este de părere Mihai Copaci.
   Nici medicii nu sunt de acord cu aceast sistem, afirmând că sistemul de coplată va scădea adresabilitatea pacienților către medicii de familie și cei specialiști, iar ambulanța și urgențele vor fi suprasolicitate. „Acest sistem va scădea numărul vizitelor pacienților la cabinetele medicilor. Ei abia vin acum, când e gratuit, dar când vor trebui să plătească cinci lei pentru fiecare vizită… Automat, acest lucru va duce la suprasolicitarea ambulanței și a urgențelor, pentru că acolo serviciile sunt gratuite”, este de părere un medic de familie.
   Potrivit proiectului, „cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata  asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum și condițiile în care sunt plătite acestea, vor fi stabilite prin contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic, se va stabili, ulterior, prin hotărâre a Guvernului”, se arată într-un comunicat al MS. Proiectul legislativ a fost postat ieri pe site-ul MS, la secțiunea Transparență Decizională, fiind supus dezbaterii publice până pe 19 mai. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?