Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Ce este bine să mâncăm şi să bem la masa de Paşte


   Mâncarea de Paște, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel și alcoolul în exces, de aceea consumul trebuie să fie eșalonat, în porții mici, alternând cu salate de sezon, fructe și mișcare, recomandă dr. Gheorghe Mencinicopschi. 
   Cunoscut sub numele de Dr. Menci, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a declarat că pentru alimentația din perioada sărbătorilor Pascale există indicații speciale, mai ales în cazul celor care au ținut post. „Recomandarea cu mâncarea foarte greu de digerat din perioada Paștilor trebuie să se facă treptat. De aceea, în cele trei zile de sărbătoare, consumul va fi eșalonat. Nu trebuie să asociem toate mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paști la o masă. Nu este recomandat să amestecăm la aceeași masă drob, ciorbă și friptură de miel, stufat și cozonac, chiar dacă aceasta durează cinci ore”, a mai spus dr Menci.
   El spune că masa de Paște ar trebui să înceapă cu niște salate care prepară sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mâncărurile grele. „Putem începe masa cu salată verde, de crudități sau legume specifice anotimpului, adică urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase, având efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi să ne rezervăm o porție de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem ceai sau altă băutură nealcolică și ne plimbăm, facem mișcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură, la care asociem legume la grătar”, a adăugat Mencinicopschi.
   El a criticat obiceiul oamenilor de a mânca în noaptea de Înviere după ce se întorc de la Biserică. „În tradiția creștină masa de Paște începea a doua zi, după ce erau sfințite bucatele, și nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea pentru că organismul noaptea trebuie să facă altceva, să se detoxifice. Mâncatul noaptea este nociv, la fel și stropirea mâncărurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergând până la pancreatită gravă, care este o urgență medicală”, a mai spus directorul ICA.
   „Să fim foarte atenți cu consumul de alcool, pentru că în combinație cu alimentele tradiționale din carne de miel și cu cozonacul băuturile alcoolice pot crea reale probleme de sănătate. Apoi, privind latura spirituală, nu cred că primirea Luminii Sfinte în stare de ebrietate onorează pe cineva”, a adăugat dr. Gheorghe Mencinicopschi.
   Există însă alimente mult mai ușor de digerat decât cele din carne de miel, iar acesta sunt cele pe bază de carne de curcan. „Există meniuri în care mielul poate fi înlocuit cu carne de curcan bine preparat sau pește, cel mai vechi simbol al creștinismului. Pentru a ne simți confortabil, să fim mai moderați și să respectăm câteva indicații care ne vor da satifacția unui Paște fericit. De asemenea, să avem grijă că și apa poate să ne facă rău, de aceea nu se bea în timpul mesei, iar un consum prea mare ar putea să înrăutățească digestia. Pentru a evita problemele digestive, este bine ca orice om să aibă în casă suplimente alimentare cu enzime digestive cu săruri biliare sau fructe cum ar fi ananans crud și kiwi, care conțin enzime ce ușurează digestia. Încă un sfat, și cei care nu au ținut post trebuie să fie prudenți”, a mai spus dr Menci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?