Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Şcolarii din Călimăneşti şi Pădureni fac naveta cu „ia-mă nene“


   Elevii din satele Călimănești și Pădureni merg la școală, în Mărășești, fiecare cum poate. Deși primăria orașului Mărășești dispune de un microbuz școlar, îl poate folosi doar parțial, și doar pentru elevii din satul Haret. Aceștia sunt transportați de acasă la școală, dar nu și retur. Conducerea Consiliului Județean a cerut rezolvarea problemei cât mai urgent.

   Cei 30 de elevi din Călimănești și Pădureni sunt nevoiți să facă naveta până la Mărășești cu mijloacele de transport în comun, deși administrația locală are în dotare un microbuz școlar. Acesta este folosit doar pentru transportul copiilor de la Haret la Mărășești, dar numai dus, căci la întors, fiecare se descurcă așa cum poate.
   Mai mulți părinți s-au adresat reprezentanților administrației locale, nemulțumiți fiind că ai lor copii nu pot face naveta cu microbuzul școlar. În această situație sunt elevii care locu-iesc în Călimănești și Pădureni și învață la Åžcoala nr. 2 sau la Grupul Åžcolar din Mărășești. Primăria Mărășeștiului are microbuz în dotare, dar nu este asigurat decât transportul elevilor de la Haret, două curse dimineața. Întors nu mai circulă, dat fiind că șoferul microbuzului termină programul la ora 14.00. Primarul nu are bani pentru plata orelor suplimentare, care ar putea fi efectuate de șoferul microbuzului, pentru ca mai mulți elevi să fie transportați la cursuri și înapoi. „Primăria dispune pentru transportul elevilor de un microbuz școlar cu 16 locuri, iar zilnic se efectuează câte două curse de la Haret la Mărășești în intervalul orar 7.00-8.00. Sunt necesare două curse, întrucât sunt aproximativ 40 de elevi zilnic. În acest interval nu se poate ajunge și la Călimănești și Pădureni, capacitatea microbuzului fiind de 16 locuri. Programul de lucru al șoferului atestat pentru transport persoane este de la 6.00 la 14.00 deci pentru transportul la locul de domiciliu nu mai avem șofer, iar nu toți elevii termină școala la aceeași oră. Singura soluție ar fi dotarea unităților de învățământ cu un autocar, care să poată transporta elevii din toate localitățile la școală. Dacă ni s-ar atribui un microbuz, nu ne-ar fi de niciun folos, deoarece ar trebui să angajăm un șofer, iar posturile sunt blocate”, a declarat Constantin Vlase, primarul orașului Mărășești.

Consiliul Județean cere rezolvarea situației
 
   Reprezentanții Consiliului Județean Vrancea au cerut conducerilor Primăriei orașului Mărășești și Inspectoratului Åžcolar Județean să găsească o soluție pentru rezolvarea problemei, cât mai urgent. Într-o adresă înaintată Primăriei Mărășești, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, reamintește despre obligativitatea autorităților locale de a asigura în bune condiții, transportul elevilor către unitățile de învățământ. Astfel, finanțarea cheltuielilor cu transportul elevilor se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ – teritoriale de care unitățile de învățământ aparțin. Oficialii Consiliului Județean au solicitat, tot în aceeași adresă, ca situația să se reglementeze cât mai urgent. Autoritățile orașului Mărășești au precizat că singura soluție, pentru rezolvarea problemei, ar fi ca Ministerul Educației să aloce un autobuz, cu care să poată fi transportați la școală toți copiii, în același timp. O adresă similară a trimis Consiliul Județean și Inspectoratului Åžcolar Județean, a cărui conducere nu a putut decât să dea asi-gurări că școala din Mărășești va avea prioritate la atribuirea unui nou microbuz școlar. Pentru aceasta însă, este nevoie ca Ministerul Educației să aloce fonduri pentru o astfel de achiziție. „Problema transportului elevilor de la Mărășești ne este cunoscută. De fiecare dată, soli-citările făcute către Minister pentru repartizarea unor microbuze școlare au fost în funcție de priorități. Åžcolilor din Mărășești le este necesar încă un microbuz, pe care îl vom solicita Ministerului”, a spus Stan Rogoz, inspector școlar general.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?