Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cinci sute de copii, îngrijiţi de asistenţi maternali


Deși este mare nevoie de ei, peste 50 de vrânceni, atestați ca asistenți maternali, nu pot deveni salariați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea pentru că, după cum bine se știe, angajările au fost sistate în sistemul bugetar. Astfel, copii care ar putea beneficia de îngrijirea și dragostea unor părinți profesioniști, sunt nevoiți să trăiască mai departe în centrele din subordinea Direcției.
Potrivit celor declarate de Ionel Chetroiu, șeful Biroului Adopții din cadrul DGASPC Vrancea, în momentul de față, în Vrancea sunt angajați 265 de asistenți maternali care îngrijesc 499 copii. „În organigramă avem 280 de posturi de asistenți maternali, dar fiindcă s-au sistat angajările, nu am mai putut încadra, deși e mare nevoie de ei. Dintre aceștia, doar 12 sunt asistenți maternali în regim de urgență, specializați pe copii între 0-2 ani. Aceștia locuiesc în Focșani și Odobești. Restul sunt asistenți maternali care îngrijesc copii sănătoși, precum și copii cu dizabilități. Fiecare asistent maternal are în grijă minim doi copii, dar sunt și care au trei, chiar și patru copii, sau au unul sănătos și unul cu handicap”, a declarat Ionel Chetroiu, precizând că cei mai mulți asistenți maternali sunt din mediul rural și majoritatea au vârsta peste 40 de ani.
„Salariul unui asistent maternal este cel al asistentului social cu studii medii, adică minimul pe economie plus sporul de vechime. La acesta se adaugă alocația de plasament și alocația de stat ale copilului plus sporul de 15% de complexitatea muncii, pentru fiecare copil. Pentru copilul cu handicap se acordă spor de 25%. De exemplu, dacă un maternal îngrijește trei copii cu handicap primește, în total, un spor de 75% plus 15% că are mai mulți copii”, a explicat Ionel Chetroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?