Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Procurorii, pe picior de egalitate cu avocaţii


   Procurorii și avocații vor sta la același nivel, atunci când ședințele de judecată se vor ține în noul sediu al Tribunalului Vrancea și Judecătoriei Focșani. Între acuzare și apărare va fi pus, astfel, semnul de egalitate. O astfel de decizie a fost luată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care s-au temut că statul ar mai putea pierde un proces la CEDo, intentat de avocații nemulțumiți că nu sunt considerați egalii procurorilor.
   În noua clădire a Tribunalului Vrancea, era prevăzut, dinainte de luarea deciziei de către ÎCCJ, ca procurorii să stea la același nivel cu avocații. „Locația noastră nu este adecvată pentru acces separat. În noua clădire se va asigura accesul potrivit standardelor, dacă va exista legislația. Din câte am văzut în noua locație, poziția procurorului față de cea a avocaților este cea agreată de instanțele din Uniunea Europeană. Nu e important pe unde intri ca să-ți îndeplinești obligațiile de serviciu. De multe ori, pe ușa pe care intră judecătorul, intră chiar și unii dintre deținuți”, a declarat judecătoarea Ma-riana Croitoru, vicepreședintele Tribunalului Vrancea.
   Procurorii nu se declară nemulțumiți de fapul că nu vor mai avea birourile pe postament și că vor fi la egalitate cu cei din sală. „Nu contează unde stau în sală. Pot să stau și dincolo de geam, important este cum contribui la actul de justiție. Nu contează la ce nivel stau, ci cât de bine sunt pregătit. Nu contează acea treaptă”, a declarat Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Pentru avocați, vestea că acuzarea, respectiv reprezentantul Ministerului Public, va sta la același nivel cu ei, este de bun augur. Mulți dintre avocați spun că sunt cazuri când simt că apar în fața instanței „cu un handicap” din cauza faptului că judecătorul și procurorul intră în sala de judecată pe aceeași ușă, după ce s-au întâlnit în prealabil în antecameră. „Cu siguranță că e de bun augur această veste, dar sperăm să nu fie o chestie de fațadă. Într-un proces, ar trebui să se plece de la prezumția egalității de arme. Judecătorul e cel care împarte dreptatea, procurorul instrumentează dosarul. Dacă ne uităm la filmele americane, avocații și procurorul sunt în aceeași bancă”, a declarat avocatul Dănuț Pleșa Plugaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?