Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Cum se obţin subvenţiile europene pe suprafaţă


   Condițiile pentru obținerea subvenției pe suprafață acordată agricultorilor au fost modificate față de anul trecut, pentru a se asigura un control mai bun al lucrărilor agricole. Printre noutăți se numără obligativitatea unei adeverințe de la primării, dar și plăți compensatorii pentru fermierii din Măicănești, unde a fost identificată gâsca cu gât roșu. Cererile se depun până la 15 mai.

   Principala noutate privind obținerea subvenției pe suprafață, care îi afectează pe toți fermierii vrânceni este obligativitatea unei adeverințe de la primăria localității. Do-cumentul atestă utilizarea terenului pentru care este solicitată subvenția, conform datelor din Registrul agricol al localității, așa cum a rezultat la ultimul recensământ agricol. „Este o adeverință despre care fermierii au fost informați în invita-țiile care le-au fost trimise acasă”, a afirmat Violeta Åžtefaniu, purtătorul de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
   Campania de depunere a cererilor de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafață finanțate din fonduri europene a început la 1 martie. Fermierii trebuie să depună la centrele APIA, până la 15 mai 2012, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plății pentru anul în curs. „Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafață persoanele fi-zice și/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendași, concesionari, administratori în cadrul asociațiilor în participa-țiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafața respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul”, au precizat reprezentanții APIA.
   Se acordă subvenția europeană pentru exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața mi-nimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și Cerințele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafața fermei.
   Schemele / măsurile de sprijin pe suprafață sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Gâsca cu gât roșu aduce 171 euro

   O noutate pentru 2012 este introducerea unor plăți compensatorii pentru terenurile unde crește gâsca cu gât roșu. Acești bani pot fi obținuți doar de țăranii din Măicănești și  reprezintă 171 euro/hectar. Dacă se adaugă încă aproape 140 euro, reprezentând subvenția pe suprafață și pentru cultura agricolă, valoarea subvenției depășește 300 euro.
   Banii sunt acordați conform pachetului 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu din măsura 214. Pentru cei 300 euro acordați anual trebuie respectate câteva condiții de agromediu. „Acest sprijin financiar poate fi accesat de fermierii din zona Măicănești. Pentru a obține aceste fonduri suplimentare trebuie semnat un angajament pentru măsuri de agromediu, pe o durată de cinci ani. Sunt condiții care trebuie respectate de fermieri în această perioadă”, a afirmat Violeta Åžtefaniu, purtătorul de cuvânt al APIA Vrancea.
   Printre condițiile impuse fermierilor care vor aceste fonduri suplimentare se numără, de exemplu, cele referitoare la interzicerea utilizării de pesticide și fitostimulatoare. Nu în ultimul rând, agricultorii sunt obligați ca, în perioada de cinci ani, în doi ani să cultive porumb vara. Pentru cazurile în care cultivă porumb, 20% din recoltă trebuie lăsată pe câmp, astfel încât să poată fi o sursă de hrană pentru gâște.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?