Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Un singur medic pentru toată Vrancea


   Medicii nu vor să se angajeze la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea. O spune directorul SAJ, doctorul Mircea Stoenoiu, care precizează că posturile sunt deblocate. La Ambulanța Vrancea lucrează doar șase medici, în condițiile în care necesarul ar fi de nouă.
   În zilele de luni, marți și miercuri sau joi (în funcție de programarea gărzilor) un singur medic lucrează la Ambulanță, el plecând doar la urgențele de grad zero. În toate celelalte cazuri, ambulanțele vin la cei care sună la 112, doar cu asistenți medicali. De joi sau vineri până duminică inclusiv, mai există un doctor care lucrează pe ambulanțele de consult la domiciliu. Numărul este dublat la final de săptămână pentru că atunci sunt liberi medicii de familie, care, în mod normal, ar trebui să acorde consultația la domiciliu. În plus, medicii de la SAJ eliberează, în week-end, și certificatele de deces.
    „Posturile de medici sunt deblocate, dar nu e nimeni interesat, plus că nici bugetul nu ne-ar permite să mai angajăm. Serviciul de Ambulanță are, în cursul săptămânii, un echipaj de tip C cu medic, care intervine la toate solicitările, unde există suspiciunea de persoană inconștientă și în transferul pacienților critici între spitale din Vrancea, cât și între clinicile universitare. La ora actuală, din cauza reorganizării asistenților medicali cât și a ambulanțierilor, reușim să avem la Focșani, șapte echipaje cu asistenți medicali pe tură, plus doi asistenți medicali, zilnic, în Dispeceratul integrat. La Panciu, Vidra și Adjud, avem câte două echipaje cu asistent, iar în celelalte substații câte un echipaj”, spune medicul Stoenoiu.
   SAJ cuprinde 11 substații cu tot cu cea de la Focșani. Toți medicii lucrează la substația din municipiu, niciunul la celelalte substații din județ. La ambulanțele de consult la domiciliu (așa numitele ACD), autoturisme marca Fiat, pe care lucrau doi medici de familie care aveau contract cu SAJ, s-a renunțat, după ce unul dintre medici a anulat colaborarea. Medicul rămas, Dorinel Ticu, lucrează acum pe ambulanțele de tip B, care pot asigura și transportul pacienților la spital.
Medicii care lucrează la Ambulanță sunt: Vitalie Bețișor, care este și director medical, Vadim Bețișor, Simona Ionescu, Laurențiu Albiș, Dănuț Ceamburu și Dorinel Ticu. Aceștia lucrează în ture de 12 sau 24 de ore.
   În contextul lipsei de personal, managerul Stoenoiu atrage atenția vrâncenilor ca în momentul în care solicită ajutorul ambulanței, să nu exagereze simptomatologia. „Cei care apelează la Serviciul de Ambulanță Județean exagerează de cele mai multe ori simptomatologia, pentru a fi siguri că vine ambulanța la ei. Oamenii ar trebui să înțeleagă că în momentul în care sună la 112, trebuie să fie calmi și să permită dispecerului să parcurgă un dialog pentru a avea date cât mai corecte. Nicio solicitare nu va rămâne nerezolvată, dar încadrarea în timp variază în funcție de gravitatea afecțiunii. Sunt pacienți care solicită ambulanța pentru a se deplasa la spital în vederea eliberării unor acte medicale sau sunt pacienți care sunt învoiți în week-end din spitale, iar la începutul săptămânii solicită ambulanța pentru a se reîntoarce la spital. Aceste transporturi nu sunt decontate de Casa de Asigurări”, a declarat managerul Stoenoiu.
   În parcul auto al SAJ există 45 de mașini, majoritatea pentru urgențe, iar celelalte pentru transportul pacienților și consultații la domiciliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?