Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: Drumarii constănţeni au ajutat Vrancea, guvernanţii doar au promis


 

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a mulțumit, sâmbătă, oamenilor trimiși de președintele CJ Constanța pentru a ajuta la deszăpezirea județului. El și-a luat la revedere de la angajații societății de Drumuri și Poduri Constanța după ce în prealabil i-a invitat pe aceștia la o masă. Președintele CJ Constanța a trimis în Vrancea 16 utilaje care au fost folosite la deszăpezire.

   Åžoferii utilajelor, dar și ingineri, mecanici și chiar directorul Societății de Drumuri și Poduri Constanța au povestit sâmbătă, înainte să plece acasă, prin ce au trecut în timpul acțiunii de deszăpezire a județului Vrancea. Ei au spus că nu au văzut niciodată o asemenea cantitate de zăpadă, „la fel de înaltă ca munții”. Ei s-au declarat fericiți de faptul că au putut veni în sprijinul oamenilor din Vrancea, greu încercați de nămeți și de viscol, susținând că i-au ajutat să iasă din case chiar și dând zăpada la o parte cu lopețile. „Am avut ocazia ca timp de două săptămâni să văd cantități imense de zăpadă. Din acest motiv, Consiliul Județean Constanța a ajutat Consiliul Județean Vrancea la acțiunea de deszăpezire. A fost pentru noi o experiență deosebită. Åži noi avem zăpadă la Constanța, dar nu în cantități așa de mari, imense pot spune. Am acționat cu 2 freze, utilaje tip vola și camioane cu lamă, pentru a înlătura zăpada de pe drumuri. Suntem de trei săptămâni în Vrancea și am lucrat în schimburi, zi și noapte, pentru  a-i scoate pe vrânceni din zăpadă. E de datoria noastră să fim solidari cu oamenii grav afectați de ninsorile abundente și de viscol. Faptul că am văzut lacrimi de bucurie în ochii oamenilor pe care i-am scos de sub nămeți a meritat orice efort”, a spus inginerul Mircea Doncescu, șeful Secției de Drumuri Județene Constanța.

„Este uimitor că vrâncenii au trecut cu bine peste acest prăpăd”

   Åži pentru Serif Sebarin, angajat al societății de Drumuri și Poduri Constanța, experiența trăită în Vrancea este unică. Bărbatul spune că nu a mai văzut niciodată atâta zăpadă. „În județul Vrancea, în aceste aproape trei săptămâni, am văzut cea mai mare cantitate de zăpadă din viața mea. Ne bucurăm foarte mult că am putut să ajutăm și să scoatem de sub zăpadă o parte din drumuri pentru ca oamenii din diversele localități să se poată aproviziona. Am întâlnit oameni, în special bătrâni, pe care i-am scos de sub zăpadă folosindu-ne de lopeți. În localitatea Bălești, băieții noștri au dat la lopată zăpada pentru a-i scoate pe oameni din case, care erau acoperite în întregime de munții de zăpadă”, a spus Serif Sebarin. „Ne bucurăm că am reușit să deszăpezim oameni din localitățile izolate. Este zăpadă și la Constanța, dar atât de multă zăpadă nu am văzut în viața mea. Practic am avut zone unde a trebuit să dăm la o parte de pe drumuri munți de zăpadă care aveau o înălțime de peste șase metri. Este uimitor că oamenii din acest județ au trecut cu bine peste asemenea prăpăd al naturii”, a spus și Constantin Voinescu.

Oprișan i-a mulțumit lui Constantinescu pentru sprijin

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru sprijin, „în numele cetățenilor județului Vrancea”. „Dacă în Constanța ar fi fost aceeași situație și eu aș fi făcut același lucru. De asemenea, le mulțumesc tuturor constănțenilor pentru că acest sprijin a fost unul nesperat, substanțial, în condițiile căderilor masive de zăpadă, este vorba de zăpezi istorice, pe care nici bunicii noștri nu le-au văzut. Inginerul care a condus această echipă de la Constanța, mecanicii de pe utilaje s-au comportat exemplar, sunt adevărați profesioniști și de aceea mă aflu aici, pentru a lua masa împreună și să schimbăm impresii despre cele trei săptămâni în care cetățenii din Vrancea au trăit, din nefericire, momente de groază”, a afirmat Marian Oprișan.
   Åžeful administrației județene a spus că aceste momente au fost cauzate și de modul „absolut neprofesional în care a acționat Guvernul României”. „Dar sprijinul pe care l-am primit de la Consiliul Județean Constanța e unul pe care vrâncenii îl vor purta în inimile lor multă vreme de aici înainte”, a afirmat Oprișan.

„Guvernul s-a comportat neprofesional și a dovedit incompetență”

   Președintele Consiliului Județean Vrancea a arătat că nu este pentru prima dată cînd românii, prin solidaritatea lor, dau o lecție Guvernului, care nu își îndeplinește rolul pentru care există și pentru care a fost creat. „De multe ori am lansat întrebarea: De ce în țara asta oamenii nu pot fi ajutați decât de alți oameni cu suflet bun? Ce face Guvernul? Ce fac cei care prin lege sunt chemați să rezolve aceste lucruri, pentru că sunt plătiți de cetățenii României ca să le rezolve problemele. Guvernul s-a comportat neprofesional și a dovedit incompetență. Să stai o săptămână cu sute de mii de oameni sub zăpadă arată incompetența guvernanților. Dorința mea a fost să aduc utilaje în Vrancea, astfel încât să îi scot mai repede pe oameni de sub zăpadă. Nu am cerut stare de alertă pentru faima mea personală, ci pentru cetățeni. Ei merită toate eforturile noastre, iar guvernanții trebuie să înțeleagă o dată pentru totdeauna că pu-terea trebuie mutată lângă cetățean și că de fapt, noi, guvernul, membrii administrației centrale, suntem servitorii cetățenilor și nu binefăcătorii lor”, a mai spus Marian Oprișan.

Oprișan cere Guvernului să aloce banii pentru deszăpezire

   Președintele Consiliului Județean Vrancea a făcut un apel la ministrul Administrației și Internelor și la prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu, să convoace Guvernul în ședință și să aloce banii necesari județului Vrancea pentru deszăpezire. „Guvernul are la dispoziție 2.919 miliarde lei vechi. Dacă acești bani vrea să-i folosească pe criterii politice și să-i aloce numai primarilor PDL, așa cum a făcut-o până în acest moment vechiul Guvern, nu are decât. Dar dacă nu se pricepe, atunci să apeleze la Fondul Solidaritatea al Uniunii Europene în așa fel încât toți primarii din sud-estul României care au avut probleme și care au trebuit să închirieze utilaje pentru a salva viețile oamenilor și pentru a-i scoate pe oameni din izolare, să-și poată plăti serviciile de deszăpezire”, a mai afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Președintele CJ Constanța:”Se poate vorbi de crimă cu premeditare împotriva cetățenilor sinistrați”

   Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat că a decis să trimită utilaje în județul nostru, în urma solicitării venite din partea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. El a spus că a fost impresionat de suferința cetățenilor din județele afectate de căderile masive de zăpadă, în special Vrancea. „În același timp, m-a deranjat nepăsarea autorităților centrale, care au lăsat totul la nivelul autorităților locale, care, din păcate, nu au suficiente utilaje și forță de muncă și nici banii necesari pentru a interveni în astfel de situații deosebite”, a declarat președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Acesta a arătat că tot la solicitarea președintelui Marian Oprișan, a suplimentat numărul de utilaje trimise în Vrancea. Constantinescu a spus că, din cauza modului în care au intervenit guvernanții în aceste situații, se poate vorbi despre „crimă cu premeditare împotriva cetățenilor sinistrați”. „Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, mi-a soli-citat din nou ajutorul, cerându-ne alte utilaje de deszăpezire. În aceste condiții, am decis să mai trimitem încă opt utilaje pe lângă cele opt care erau deja în Vrancea și ajutau la deszăpezirea comunelor. Aceste ultime utilaje se alătură efortului județului Constanța de a veni în sprijinul locuitorilor din Vrancea. Vreau să vă spun că, fără intervenția noastră, legătura între județele Buzău și Vrancea nu ar fi fost funcțională nici până în prezent. Compania Națională de Drumuri Vrancea a avut pe străzi șase utilaje. Este evidentă nepăsarea Ministerului Transporturilor, a Guvernului României. Aproape că se poate vorbi despre crimă cu premeditare împotriva cetățenilor sinistrați”, a spus președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?