Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Maşinile ar putea fi conduse fără permis


   Guvernul vrea să le interzică șoferilor să mai folosească dispozitivele de detectare a aparatelor radar, dar vrea să le permită să conducă vehicule și fără permis, pe anumite drumuri, la ore speciale și cu însoțitor. Tot guvernanții vor să condiționeze obținerea permisului auto de învățământul minim obligatoriu, respectiv 10 clase. 
   Aceste măsuri au fost incluse în proiectul Strategiei naționale pentru siguranță rutieră 2011-2020. Executivul și-a propus să  evalueze posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, în intervale orare speciale și doar pe unele drumuri publice, anterior obținerii pentru prima dată a permisului de conducere. Procedura va fi permisă după ce șoferul va fi supus unui proces de instruire și testare și va impune prezența unui însoțitor cu experiență. În paralel, va fi introdus și „permisul provizoriu de conducere”, premergător obținerii permisului auto și valabil numai pe teritoriul României, cu anumite restricții pentru șofer.
   Totodată, Guvernul va introduce obligativitatea permisului de conducere pentru mopeduri, va reduce durata de valabilitate a permisului auto de la anumite vârste, va interzice accesul pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepția drumurilor comunale, și va impune finalizarea învățământului minim obligatoriu pentru obținerea permisului de conducere.
   În același timp va fi introdusă posibilitatea plății pe loc a amenzii, pe bază de chitanță eliberată de agentul de poliție și cu eliminarea prescrierii proceselor verbale. O parte din încasările obținute din amenzi vor fi vărsate la buget, fără ca sumele să fie cedate integral la bugetele locale, ca în prezent.
Totodată, va fi introdus „tichetul de contravenție”, anexat permisului de conducere și care va evidenția amenzile plătite. Lipsa acestui tichet va însemna că șoferul nu a achitat amenda și va atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata sumei respective.
Documentul mai prevede că în cazul vehiculelor care circulă cu viteză mai mare decât cea legală, vor fi majorate gradual, în funcție de cuantumul vitezei, atât durata de suspendare a permisului, cât și cuantumul amenzii.
   Procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere va fi modificată în sensul unei evaluări mai ample, inclusiv medico-psihologice, a abilităților de conducere, nu doar cu verificarea cunoașterii legislației și a abilității de a efectua anumite manevre în trafic.
   Polițiștii vrânceni spun că deocamdată nu este nimic concret, dar că o parte dintre aceste prevederi sunt bi-nevenite. Printre acestea se numără și prevederea referitoare la obligativitatea permisului de conducere pentru conducătorii de mopeduri, în condițiile în care aceștia au fost implicați în foarte multe accidente de circulație, unele mortale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?