Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Cine nu a ajuns la serviciu îşi poate lua concediu


   Vrâncenii care nu au reușit să ajungă la serviciu din cauza ninsorilor abundente, trebuie să-și cunoască drepturile. Astfel, pe perioada stării de alertă, angajații navetiști care nu au reușit să fie prezenți la serviciu își pot lua concediu de odihnă. În județul Vrancea, cei mai mulți navetiști care au rămas blocați în nămeți, lucrează la societățile ce desfășoară activități în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte. Unii agenți economici au luat decizia de a scurta programul sau de a sista activitatea pe perioada ninsorilor abundente. Potrivit Codului Muncii, „angajatorul are dreptul să stabilească organizarea și funcționarea unității, însă are obligația să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților”.
   În zilele cu ninsori abundente și viscol, angajatorul poate acorda concediu de odihnă la cererea salariaților, iar contractul individual de muncă poate fi suspendat prin acordul părților, în cazul concediilor fără plată. „Angajatorii care se regăsesc în această situație vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților măsurile care se impun potrivit legii în ceea ce privește relațiile de muncă”, transmite inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eliza Botezatu.
   De asemenea, în cazul unei forțe majore, contractul individual de muncă poate fi suspendat de drept, iar dacă angajatorul își întrerupe sau reduce activitatea, contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?