Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

OMS: 30% dintre cazurile de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viaţă


   Aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer de pe mapamond ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viață, au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
OMS consideră că pot fi evitați principalii factori de risc – fumatul, obezitatea, consumul insuficient de fructe și legume, lipsa exercițiilor fizice, consumul excesiv de alcool și poluarea aerului din orașe. Fumatul „este factorul de risc canceros cel mai important, reprezentând 22% din mortalitatea cauzată de cancer”.
   Cu titlu preventiv, OMS recomandă oamenilor să evite acești factori de risc și să se vaccineze contra virusului papiloma uman (HPV), vinovat de declanșarea cancerul de col uterin, care face ravagii în țările în curs de dezvoltare, și să își reducă expunerea la soare.
   Potrivit celor mai recente cifre cunoscute, cele din 2008, cancerul a cauzat 7,6 milioane de decese pe plan mondial în acel an, reprezentând 13% din mortalitatea mondială. Cancerele de plămâni, de stomac, de ficat, de colon și mamar sunt tipurile de cancer care cauzează cel mai mare număr de decese în lume. În țările sărace, 20% dintre decese sunt cauzate de cancerele provocate de infecțiile virale, precum virusul hepatitei B sau virusul papiloma uman. 
   Potrivit statisticilor OMS, mortalitatea cauzată de cancer va continua să crească și va depăși pragul de 13,1 milioane de decese în 2030.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?