Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Trenurile au întârzieri de 600 de minute


   Zeci de persoane așteptau aseară, în Gara Focșani, trenurile care să-i ducă înapoi acasă sau la destinația pentru care au plătit bilet. Mulți erau vrânceni care au ieșit din case mânați de vreo situație specială. Printre călători erau însă și persoane din alte județe. Oamenii încercau să facă haz de necaz, căci trenurile au întârzieri de până la 600 de minute. Toți sperau că situația va fi una mai bună în orele ce vor urma.

   Eurogara Focșani a devenit adăpostul tuturor celor care așteaptă cu orele, trenul care să îi ducă acasă. În frig, zeci de oameni așteptau, ieri seară, să sosească trenurile ale căror întârzieri se prelungesc de la oră la oră. În sala mare de așteptare, un miros greu persista chiar dacă afară aerul este unul atât de proaspăt încât te ustură nările. Unii călători își alungau plictiseala și încercau să se mai încălzească croșetând, completând o integramă sau butonând telefonul. Unele garnituri aveau întârzieri chiar și de peste 300 de minute, dar în multe cazuri acestea se puteau prelungi chiar la mai mult. Nu este de mirare că trenurile sosesc așa greu la Focșani. Pe unele șine, chiar în gară, omătul e până la brâu.
   De această situație par să profite cel mai bine comercianții din zona Eurogării Focșani, care înre-gistrează în aceste zile încasări record. Oamenii spun că sunt nevoiți să aștepte oricât pentru că altă soluție să ajungă acasă, nu au. „Suntem aici de la ora 11.00, adică de șase ore. Am fost nevoită să vin la cineva care este internat în spital. Am plecat de nevoie de acasă. Ä‚știa de la gară nu ne-au spus nimic. Puteau să iasă să ne spună ce întârzieri vor fi. De atunci stăm nemâncați. Nu ne-au dat nicio gură de apă”, ne-a spus o femeie care aștepta un tren care să o ducă la Sihlea.

Nervi și glume

   În aceeași sală, patru tineri din Iași așteptau mâhniți că au pierdut legătura spre București de unde urmau să ia avionul spre Cipru, unde au locul de muncă. Blocați în Focșani, încercând să uite de foame și de frig, ei încercau să facă timpul să se scurgă mai repede. Glumeau unii cu alții și făceau haz de necazul prin care trec. „De aseară am plecat din Iași. Am ajuns la 12.00 aici, s-a făcut 15.00 și trenul care să ne ia n-a mai venit. Am pierdut avionul și cei 1.500 de lei, banii pe biletele de avion. Ar fi trebuit să ajungem la muncă. Când am întrebat la plecare, ne-au spus că se circulă. Dacă știau că se întâmplă blocaje din astea, la ce ne-au mai lăsat să plecăm? Acum vrem să ne întoarcem la Iași, stăm să se liniștească timpul și plecăm la muncă atunci când s-o face vremea bună”, ne-a spus unul dintre tineri. Supărat pe trenuri și angajații CFR, nu uită totuși să glumească și spune că se numește Costel Pârțag.
   Alți doi tineri care au rămas în gara din Focșani, de asemenea sunt foarte voioși. Unul spune cu voce tare că și-ar dori să fie luat acasă de o focșăneancă frumoasă. Cine știe, poate în așteptarea trenului va apărea și frumoasa care să-l facă să rămână în Focșani pentru totdeauna. „Eu sunt din Brăila și vin tocmai de la Craiova. La plecare am verificat pe net dacă sunt pro-bleme și nicio garnitură nu apărea cu întârzieri sau blocată. Arăta că se circulă, așa că am plecat la drum. De la 15.00 sunt aici. Aștept până mâine, până poimâine, trebuie să plec de aici”, declară un tânăr care spune că se numește Adrian.
   Oamenii s-au obișnuit unii cu alții și până la plecare glumesc între ei ca să treacă mai ușor timpul. Niciunul nu știe când va pleca, dar asta nu-i împiedică pe tineri să-și clătească ochii în buclele vreunei domnișoare, sau pe cei mai în vârstă să citească ziarele de scandal.

Croșetând, în așteptarea trenului

   De atâta plictiseală, o femeie din Gugești și-a scos împletitura și a început să dea din andrele. Cel mai probabil era un pulover care îi va proteja spatele de frig dacă lucrarea va putea fi finalizată până la primăvară. „Trebuia să ajung la Gugești, dar nu vine niciun tren. Ce să fac, am scos andrelele și încerc să fac să treacă timpul mai ușor”, ne-a spus Viorica Ungureanu, care aștepta garnitura care să o ducă înapoi acasă. Femeia a ales sala mică de așteptare, unde era mai cald și aerul era unul mai plăcut. Printre călătorii „uitați” în gara din Focșani, erau și câțiva oameni ai străzii. Bărboși și cu nasul băgat în geacă, unii încercau să ațipească. Gara e paradisul pentru cei care nu au un adăpost pe o vreme de iarnă cum e aceasta. „Aici nu ne e frig. Aici e cald”, ne spune una dintre femeile care își duc traiul pe străzi, cerșind.

Capcana din gară

   Peronul gării e pustiu. Câte o persoană mai iese din când în când pentru a lua o gură de aer. Zăpada acoperă prima linie, de lângă peron. Am încercat să fotografiem peronul și ne-am aventurat pe stratul gros de zăpadă fără să ne dăm seama că el depășește nivelul peronului chiar și pe linia de cale ferată. Unul dintre reporteri, în dorința de a capta în fotografia sa o parte cât mai amplă din clădire și peroane, a căzut în capcana de omăt. Limita dintre peron și locul în care te poți scufunda în zăpada de pe șine, este insesi-zabilă. Locul pare pustiu și niciun trecător nu ne întinde o mână de ajutor. După plecarea noastră, capcana rămâne la locul său, așteptând alți curioși.

Sute de minute întârziere

   Cel puțin patru trenuri au avut întârzieri de câte 600 de minute. Este vorba despre trenurile Inter Regio 1755 Suceava-București, 1754 București-Suceava, 401-2 Ruse – Moscova și 1654 Vatra Dornei- București Nord. Totodată, ieri dimineață, un tren care ar fi trebuit să ajungă și în gara Focșani s-a defectat în apropiere de Rîmnicu Sărat, creându-se un blocaj. De atâta așteptare, unii oameni și-au revărsat nervii pe angajații de la CFR, pe care i-au luat la rost pentru întârzieri. La ora 17.00, întârzierile afișate nu depășeau 360 de minute. Celor care nu au reușit să ajungă la destinație și au renunțat la călătorie li s-au restituit banii dați pe bilet. Unele trenuri Inter Regio, deși nu opreau în gările mici, ieri au oprit, tocmai pentru a debloca situația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?