Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Comoară de 3 miliarde de dolari


   Greg Brooks, un căutător de comori din SUA, a declarat că a găsit locul unde a fost scufundată nava comercială britanică Port Nicholson, la bordul căreia se afla un transport de lingouri de platină aparținând URSS în valoare de peste trei miliarde de dolari.
   Port Nicholson se îndrepta spre New York cu o încărcătură de platină și a fost scufundată de un submarin german în anul 1942, în largul coastei Cape Cod Massachusetts, din nord-vestul SUA. Ca urmare a atacului, șase persoane de la bordul vasului comercial britanic au murit, amintește publicația menționată.
   Cu acest transport de lingouri de aur, guvernul sovietic urma să plătească SUA pentru livrările de arme în cadrul programului guvernamental Lend-Lease, în conformitate cu care SUA au livrat aliaților lor din coaliția antihitleristă muniție, echipamente militare, produse alimentare și materie primă strategică.
   Conform declarației lui Brooks, care face parte din organizația „Sub Sea Research”, specializată în căutarea epavelor de nave scufundate, el a descoperit Port Nicholson încă în 2008 cu ajutorul unui sonar. Mai târziu, echipa sa a reușit să filmeze cu o cameră video corpul epavei. La bordul acesteia este încă vizibil numărul de serie.
   El a mai spus că a ținut secretă descoperirea până când nu a primit permisiunea de a ridica la suprafață încărcătura. Se așteaptă ca operațiunea de recuperare a comorii să înceapă la sfârșitul lunii februarie. Nu este încă foarte clar cine deține în acest moment dreptul asupra navei scufundate. Mai mult decât atât, mulți experți pun la îndoială faptul că la bordul navei s-ar afla lingouri de platină. În special, guvernul britanic a declarat că Port Nicholson transporta tehnică și echipamente militare în momentul în care a fost scufundat. ‘Intenționez să recuperez încărcătura chiar dacă va trebui să aduc întreaga epavă la suprafață’, a spus Brooks, adăugând că nava se află în prezent la o adâncime de 213 de metri. El a adăugat că în înregistrarea video realizată se pot vedea clar 30 de cutii, în care, crede el, se află lingourile de platină. La început, la bordul Port Nicholson se aflau 71 de tone de platină.
   După cum menționează Boston Globe, în cazul în care comoara va fi ridicată la suprafață, ea ar putea fi revendicată de Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?