Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Guvernul suspendă taxa auto la vânzare pentru a “reevalua” efectul social


Persoanele care au cumpărat mașini vechi începând cu 13 ianuarie 2012 și au plătit taxa de primă vânzare vor primi banii înapoi, Guvernul urmând să suspende taxa pentru a „reevalua” impactul social al acesteia și generând astfel o pierdere de peste 570 milioane lei care va afecta proiectele de mediu. Conform legii, începând cu acest an , pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem este aplicat începând cu 13 ia-nuarie.
Pe fondul protestelor organizate în ultimele zile în București și alte orașe ale țării, în care una dintre revendicările formulate vizează eli-minarea taxei auto, coaliția guvernamentală a decis să suspende până la 1 ianuarie 2013 taxa de primă vânzare, cu explicația că proprietarii de mașini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
Pentru persoanele care au achitat deja această taxă, contravaloarea va fi restituită doar pe baza unei cereri adresate administrației fiscale, conform proiectului de ordonanță de urgență pregătit de Guvern pentru suspendarea taxei de primă vânzare.
Suspendarea este argumentată în document atât prin dificultățile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obținute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra mașinii vechi, cât și prin necesitatea „reevaluării” impactului pe care taxa le are în plan economic și social.
Prin suspendarea taxei auto de primă vânzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obținute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. „Suma estimată a fi pierdută pe perioada amânării este de 336 mi-lioane lei, impactul fiind cu atât mai mare cu cât, prin reducerea valorii taxei cu până la 25%, se înregistrează o diminuare suplimentară a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o sumă estimată de 240 mi-lioane lei. Aplicarea ordonanței va spori diminuarea bugetului Fondului pentru Mediu, fapt ce va avea repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu în derulare sau ce ar fi putut fi finanțate de către Administrația Fondului pentru Mediu”, se atenționează în actul normativ.
Conform legii, fondurile obținute din taxa auto ar trebui cheltuite pentru amenajarea de noi parcuri, casarea mașinilor uzate, împădurirea terenurilor agricole degradate, produ-cerea energiei din surse regenerabile, piste pentru bicicliști.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de mașini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferența de taxă plătită.
Ordonanța de urgență privind suspendarea taxei auto de primă vânzare va fi aprobată de Guvern într-o ședință programată pentru începutul săptămânii viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?