Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Anabolizante găsite în pachetele aduse deţinuţilor


Conducerea Penitenciarului Focșani a prezentat, ieri, raportul de activitate pe anul 2011. În pachetele deținuților, aduse de vizitatori, au fost găsite cartele telefonice, telefoane mobile, dar și anabolizante. Deținuții au luat medicamente de peste 30 de mii de lei. 

Reprezentanții Penitenciarului Focșani au făcut bilanțul acti-vităților de anul trecut. La eveniment au participat comisarul șef de penitenciare Tiberiu Ioan Bărăian – directorul Direcției Tehnologia Informației și Comunicații din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisar șef de penitenciare Viorel Movilă – șeful Serviciului Siguranță Penitenciară din cadrul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice locale, societății civile și personalul penitenciarului.  
Anul trecut a crescut numărul persoanelor private de libertate la 758, de la 701 în anul 2010. În pachetele deținuților, aduse de vizitatori, au fost găsite cartele telefonice, telefoane mobile, dar și anabolizante. „Cu ocazia controlului specific, efectuat asupra pachetelor aduse de către vi-zitatorii persoanelor private de libertate, au fost descoperite: 9 cartele SIM, 13 telefoane mobile, 3 încărcătoare, 3 carduri de memorie, 1 acumulator de telefon mobil și 103 comprimate anabolizante, luându-se măsurile legale și regulamentare”, se arată într-un comunicat al Penitenciarului Focșani. 
Pe parcursul întregului an, au fost executate 1.934 misiuni de escortare, dintre care 747 la organele judiciare, 976 la punctele de lucru și 211 la spitale și policlinici. Au fost prezentate în fața organelor judiciare, spitale și policlinici, în total, 7.936 persoane private de libertate, dintre care 6.996 în fața organelor judiciare, iar 940 la spitale și policlinici.
Anul trecut au fost aplicate 152 sancțiuni disciplinare, celor care au încălcat dispozițiile prevăzute de actele normative care reglementează activitatea în locurile de deținere și au fost acordate 646 recompense, dintre care 33 cu permisiunea ieșirii din pe-nitenciar.
Serviciul de educație și asistență psihosocială a avut ca obiectiv asigurarea accesului tuturor persoanelor private de libertate, aflate în custodie, la programe de educație și asistență psihosocială, adaptate nevoilor individuale identificate.
Astfel, programele educaționale, de asistență psihosocială, precum și cele de petrecere a timpului liber și hobby au cuprins, în medie, un număr de 670 persoane private de libertate.

Deținuți elevi

În anul școlar 2010-2011 au absolvit cursurile de școlarizare 40 de persoane private de libertate, 18 în clasele I-IV și 22 în clasele V-VIII. Pe linia folosirii la muncă a efectivelor de persoane aflate în custodie, au fost încheiate 23 contracte de prestări servicii cu persoane juridice și 7 contracte de prestări servicii cu persoane fizice pentru diverse activități necalificate. Dintr-un efectiv mediu de 720 persoane private de libertate, s-au folosit la muncă, în medie, 233 persoane (32% din efectivul mediu). Veniturile obținute din prestări servicii cu forța de muncă specială pe bază de contract au fost în valoare de 931.954 lei.
Asistența medicală pentru persoanele private de libertate s-a acordat în condiții normale, fiind înregistrate 12.182 consultații medicale, 3.284 tratamente injectabile și intervenții de mică chirurgie, 628 examene de specialitate, 803 investigații paraclinice, 9 expertize medico-legale și 343 de internări, dintre care 130 în infirmeria unității, 206 în penitenciarele spital și 7 în spitale din rețeaua Ministerului Sănătății. Cheltuielile în acest sector de activitate au fost de 32.050 lei cu medicamentele necesare persoanelor private de libertate, 13.000 lei pentru materiale sanitare, 5.600 lei pentru dezinfectanți și 6.444 lei pentru testele de potabilitate a apei.
În 2011, valoarea cheltuielilor s-a ridicat la 14.663.000 lei, dintre care 13.567.401 subvenții de la bugetul de stat și 1.065.599 din venituri proprii. Reprezentanții Penitenciarului Focșani spun că „privită în ansamblu, activitatea în cadrul Penitenciarului Focșani s-a desfășurat în bune condiții, cu respectarea normelor legale în vigoare, fără sincope sau evenimente negative majore și cu realizări importante. Profesionalismul și integritatea personalului, obiectivitatea, eficiența și eficacitatea în realizarea obiectivelor, constituie puncte tari în obținerea unor rezultate pozitive, cu impact direct asupra realizării unui serviciu public de calitate”.
În anul 2012 vor continua demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei, dar și diversificarea acti-vităților educaționale, psihosociale, de instruire școlară și formare profesio-nală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?