Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Cinci zile de GER NĂPRASNIC în Vrancea. Ce trebuie să facă ANGAJATORII


Vin cinci zile de ger năprasnic. Județul Vrancea a intrat astăzi sub incidența unui Cod Galben de ger. Atenționarea meteorologilor este valabilă până luni inclusiv. Potrivit informării, temperaturile minime vor fi cuprinse între -20 și -15 grade Celsius, iar izolat vor coborî și până la -28 de grade. „În intervalul menționat, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața în cea mai mare parte a țării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 și -15 grade, iar izolat vor coborî și până la -28…-25 de grade, în timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restrânse, nu vor depăși -10 grade. În cursul nopții de joi spre vineri (21-22 ianuarie) și pe parcursul zilei de vineri, 22 ianuarie, temporar vântul va avea unele intensificări în Moldova și în zona de munte”, se arată în informarea Administrației Naționale de Meteorologie.

– 21 de grade la Jitia

    Și până acum temperaturile au fost foarte scăzute. Spre exemplu, la Jitia, s-au înregistrat miercuri dimineață -21 de grade, după cum spune primarul Ion Gheorghiță. Pentru că va fi și mai frig, primarul spune că, printre altele, s-a asigurat și că la școli nu vor fi probleme.  „Am primit atenționarea de ger. O dăm din una în alta, am avut probleme cu viscolul, acum vine gerul. Trebuie să găsim soluții să ne descurcăm. Azi (ieri n.r.) dimineață la noi în localitate sau înregistrat – 21 de grade Celsius. Nu am avut situații deosebite până acum. Am reușit să deszăpezim toate drumurile și ulițele în așa fel încât să avem asigurat accesul peste tot. Am avut un caz cu o gravidă în satul Măgura, dar a reușit ambulanța și a ajuns până la ea. La școlile din comună avem asigurată încălzirea, fie că este vorba de centrale pe lemn sau sobe, fie de calorifere electrice cum avem la școlile de la Jitia, Jitia de Jos și Podul Trestiei. Le ținem din scurt și sperăm să nu avem alte probleme. Oamenii de aici sunt obișnuiți cu temperaturile mai coborâte din perioada iernii”, a spus Ion Gheorghiță, primarul de la Jitia.

Căldura în școli, prioritate

    La rându-i, directorul  Școlii „Regina Maria” din Vintileasca, Fănel Crucean, spune că s-au pregătit lemne pentru unitățile de învățământ, astfel încât în clase să nu fie frig.  „Am discutat cu domnul primar și avem totul pregătit. La nivelul unităților de învățământ avem asigurate lemne pentru școlile cu centrale și sobe. La noi nu a fost așa de ger cum a fost la Jitia. Avem și unități de învățământ unde avem și calorifere electrice și sobe și nu sunt probleme. Apa de la rețea nu a înghețat așa că nu sunt probleme din acest punct de vedere”, a spus Fănel Crucean, directorul Școlii „Regina Maria” din Vintileasca.
    Și primarul de la Dumitrești, Petrică Dogaru, spun că totul este pregătit pentru a nu fi înregistrate evenimente negative în această perioadă de ger. „Noi am primit avertizare și ne-am conformat. Nu sunt probleme la nivelul localității. Avem asigurată încălzirea la toate unitățile de învățământ de pe raza comunei. Am terminat și deszăpezirea și se poate ajunge în toate satele. Am avut un caz luni seară, dar am intervenit cu mașina primăriei și l-am scos din zona respectivă. Transportul copiilor este asigurat cu microbuzele și se circulă fără probleme. Până acum ne-am descurcat, sper să nu fie alte situații deosebite”, a spus Petrică Dogaru, primarul din Dumitrești. 
     Conform Mediafax, cea mai scăzută temperatură din țară în această iarnă, de minus 29,5 de grade Celsius, a fost înregistrată, ieri dimineață, la Întorsura Buzăului, în județul Covasna, în timp ce la Brașov au fost minus 28 de grade Celsius, iar la Sibiu minus 23 de grade Celsius.

Atenție deosebită oamenilor străzii

    În această perioadă o atenție deosebită li se va acorda și persoanelor fără adăpost, care sunt cele mai expuse. Astfel, polițiștii, jandarmii, polițiștii locali care vor întâlni pe străzi persoane fără adăpost, fie le vor îndruma către adăposturile de noapte din Focșani, fie vor solicita sprijinul echipajelor medicale pentru a le transporta la spital, în cazul în care au probleme de sănătate.
     Medicii recomandă populației, în perioadele cu temperaturi scăzute, să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să evite consumul băuturilor alcoolice, dar și deplasările în spații deschise și expunerea la frig. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate. De asemenea, o atenție specială trebuie acordată copiilor, iar părinții sunt rugați să evite transportul acestora pe distanțe lungi, în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Muncitorii expuși la temperaturi extreme trebuie protejați

    Angajatorii au obligația legală să distribuie ceai fierbinte angajaților care lucrează expuși la temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodată, trebuie să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare în spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și să le asigure echipament individual de protecție. „În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau ai salariaților, vor dispune reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea acestuia cu asigurarea continuității la locurile de muncă. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalitățile de recuperare a timpului nelucrat. Aceste măsuri minimale de protecție a sănătății salariaților trebuie luate dacă temperaturile extreme se mențin cel puțin două zile consecutiv. În caz de nerespectare a prevederilor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență 99/2000 privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, sancțiunile pot fi amenzi de la 1.500 la 2.500 lei sau chiar sistarea activității companiei până la remedierea deficiențelor constatate”, precizează inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?