Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

„Tradiţie şi Spiritualitate pănceană“


Vrâncenii sunt așteptați să viziteze Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Panciu, cu ocazia sărbătorii Sfântul Ioan Botezătorul. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului de promovare a obiectivelor turistice cu valoare identitară în orașul Panciu, „Tradiție și spiritualitate pănceană”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.
Primăria Panciu a organizat ieri o conferință de presă în care a prezentat această componentă a proiectului.
Primarul Ion Petre a declarat că prin derularea acestui proiect, administrația locală din Panciu încearcă să promoveze tot ce are mai frumos acest oraș. El a făcut o scurtă prezentare a obiectivelor care sunt promovate prin acest proiect, respectiv beciurile Vlădoianu și Marin Åžtefan, Hrubele lui Åžtefan cel Mare, Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul”, dar și un centru de informare și promovare turistică. „Deși am avut piedici din partea unor agenți econo-mici care nu văd cu ochi buni acest proiect, am reușit să realizăm proiectul, să obținem finanțare și să demarăm implementarea acestui proiect de promovare a valorilor culturale și turistice ale orașului Panciu”, a afirmat primarul din Panciu.
Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” este așezat pe dealurile din apropierea Orașului Panciu și este situat undeva la aproximativ 400 metri deasupra Mănăstirii Brazi. Cele două lăcașuri de cult erau unite, în trecut, de un tunel subteran care nu mai este practicabil în zilele noastre. Pentru a ajunge la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” turiștii trebuie să ajungă, inițial, în cartierul Neicu, după care vor străbate viile de pe dealurile Orașului Panciu până vor ajunge în curtea lăcașului de cult. Schitul a fost construit între anii 1826-1828 de către Dimitrie, starețul Mănăstirii Brazi.
Ion Petre a anunțat că anul acesta va demara un alt proiect de importanță turistică, respectiv reabilitarea tunelului de comunicare care a existat între Mănăstirea Brazi și Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul”. „Mai trebuie știut că între Mănăstirea Brazi și Schitul «Sfântul Ioan Botezătorul» a existat un tunel de comunicare folosit de monahi și care acum este deteriorat. Cât de curând vom aduce o echipă de specialiști pentru a vedea în ce condiții vom putea reface acest tunel pe care să-l dăm circuitului turistic. Vrem să începem lucrările la acest obiectiv chiar anul acesta”, a mai spus primarul Ion Petre.
Tot în cadrul proiectului „Tradiție și Spiritualitate pănceană”, în luna decembrie a anului trecut, orașul Panciu a fost gazda Festivalului Colindelor de Crăciun și Anul Nou.
Proiectul își propune să promoveze obiectivele cu valoare identitară din orașul Panciu și are o valoare de 998.218 lei. „Proiectul a plecat de la ideea promovării principalelor atracții turistice ale zonei noastre: Mănăstirea Brazi, care are un paraclis subteran unic în România, Schitul Ioan Botezătorul și beciurile orașului Panciu, vestite în toată Europa. Acesta a fost, inițial, scopul nostru, dar am realizat că, pentru a dezvolta zona de servicii turistice, în oraș este nevoie de mai mult. Åžtim că acesta este un scop ambițios, dar este singura soluție de a identifica acel drum spre care să ne îndreptăm spre viitor”, a mai spus primarul Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?