Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Sănătatea românilor, vândută băieţilor deştepţi


Guvernanții ne lovesc unde ne doare cel mai tare. Acum, pregătesc un proiect de lege prin care vor să vândă sănătatea românilor, băieților deștepți. O recunoaște chiar un lider al coaliției de guvernare, președintele UDMR, Kelemen Hunor. Modificările aduse noii legi privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România, se referă la desființarea actualelor case județene de asigurări de sănătate și înlocuirea lor cu case de asigurări private de sănătate, organizarea spitalelor în asociații, ca unități cu statut de fundație sau de societate co-mercială, ba chiar și la privatizarea serviciilor de urgență.

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România nu a fost publicat încă pe site-ul Ministerului Sănătății (MS), dar stârnește deja proteste din partea societății civile, a sindicatelor, a medicilor, ba chiar și a politicienilor de la putere. „În ultima perioadă, când a plecat zvonul că există o astfel de intenție de a reforma sistemul asigurărilor de sănătate, cum au apărut băieții deștepți din sănătate, din asi-gurările de sănătate”, a declarat pentru MEDIAFAX,  președintele UDMR, Kelemen Hunor. 
Noua lege va păstra în aceeași formă sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate. Modificarea care se va realiza, însă, vizează modul de alocare și gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurări private de sănătate în locul actualelor case județene de asigurări de sănătate. În Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea lucrează 51 de persoane, care își vor pierde locul de muncă. Președintele CAS Vrancea, Mihai Copaci, a declarat că dacă această lege va fi adoptată, la nivelul instituției există un sindicat care „va lua atitudine”.
Practic, între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și furnizorii de servicii medicale se vor interpune casele de asigurări private. Banii care sunt adunați de CNAS vor fi dați mai departe către companiile private, care, desigur, vor urmări profitul. Nu se știe însă ce mecanisme de control va avea statul asupra acestora. Mai mult, potrivit proiectului, aceste societăți private de asigurări de sănătate nu au obligația de a face contracte cu toate spitalele. Ele au posibilitatea de a alege cu cine fac și cu cine nu stabilesc relații contractuale.

Un al doilea nivel la care sunt propuse modificări legislative semnificative în proiectul de lege este cel al sectorului spitalicesc. Propunerile vizează transformarea spitalelor în fundații sau societăți comerciale, ceea ce „ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de ac-țiune la toate nivelele, de la personal (inclusiv salarizarea diferențiată) până la structură și dotare, menținând însă proprietatea la nivelul instituțiilor publice (există însă și varianta ca acolo unde se dorește să fie atrași noi parteneri sub diferite moda-lități care astăzi nu sunt posibile)”, potrivit unui comunicat de presă al MS. 
Medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului din Adjud, este de părere că această prevedere ar putea aduce beneficii sistemului medical, dar, în prezent, nu există resurse financiare pentru a fi pusă în aplicare. „În momentul în care problemele economice o să se mai limpezească și pacienții vor avea suficienți bani să participe la coplată, poate că și noi o să intrăm într-un parteneriat public privat. Pentru a aplica această lege este nevoie de bani. În momentul în care vor exista întrepinzători care vor dori să intre în contract cu noi, o vom face cu mare drag. Cred că  acest parteneriat public-privat va aduce beneficii sistemului medical, deoarece aparatura medicală va putea fi achi-ziționată mult mai ușor. Nu pot să zic dacă pacienții vor plăti mai mult dacă spitalul se va transforma într-o fundație, că legea nu specifică asta. Probabil se va merge pe asi-gurările private de sănătate”, este de părere managerul Gheorghe Bercea.
Există și în acest caz o problemă care trebuie să fie clarificată. Dacă o fundație ori o societate comercială, așa cum vor fi spitalele, care funcționează pe baza legislației în vigoare pentru firmele private, dă faliment, cine va prelua datoriile?

Primăriile vor putea angaja medici de familie, dar aceștia nu vor putea elibera rețete pentru medicamente compensate.
O altă prevedere a noii legi a Sănătății face referire la medicina primară. Mai exact, pe lângă medicul de familie va apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va fi sprijinit de o echipă multidisciplinară al cărei nucleu de bază va fi format din asistenți comunitari și mediatori sanitari. Medicii care vor avea contract cu primăria vor fi angajați în zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultăți în acordarea de asistență me-dicală.
Președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, medicul Grigore Hanță,  consideră că „deocamdată suntem în faza declarativă din partea autorităților privind noua Lege sanitară”. „Legea în proiect încă nu a fost publicată pe site-ul MS. În loca-litățile izolate, numărul persoanelor asigurate nu permite funcționarea unui cabinet de medicină de familie, date fiind veniturile foarte mici ce ar putea fi realizate prin contractul cu casa de asigurări. Pentru acele zone se va crea posibilitatea ca primăriile să poată angaja medici de medicină generală. Aceștia probabil că vor putea lucra cu asistenții comunitari și mediatorii sanitari, care de asemenea, se știe că sunt angajați ai primăriilor și vor forma acele echipe multidisciplinare. Nu știm, până la apariția Legii și a Normelor, care vor fi atribuțiile clare ale acestor echipe, știindu-se că nu ar putea prescrie tratamente compensate, neavând contract cu casa de asigurări. În plus, în acele zone locuitorii sunt, de regulă, neasigurați la casa de sănătate. Desigur că, dacă se va realiza cu adevărat asigurarea cu medici în zonele izolate, acest fapt va fi benefic pentru pacienți, dacă primăria va asigura locuință pentru medic și un venit decent, menit să-l atragă către acele zone vizate. Dacă medicul va fi navetist tocmai în aceste zone greu accesibile, prezența sa va fi foarte rară. Rămâne să vedem Legea, Normele de aplicare și apoi se pot face discuții mai amănunțite”, este de părere medicul Grigore Hanță.

Privați și la Urgențe

Întrebat cine se ocupă de sistemul de urgență în noul proiect de lege, ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, a răspuns: „Statul, numai sta-tul!”. El a adăugat că legislația prevede că rămâne sistemul actual de urgență, care este alcătuit din serviciile de ambulanță și SMURD, iar acesta rămâne în responsabilitatea statului. Ritli a ținut să precizeze că legea este permisivă, dar standardele în urgență sunt stabilite de Ministerul Sănătății. „Dacă cineva, un operator privat, cândva va îndeplini acele standarde stabilite de minister, va putea să intre în acest sistem ca operator privat, cu condiția să îndeplinească acele condiții pe care le impune Ministerul Sănătății. Nu mâine o să intre operatorul privat în sistem, asta va fi foarte bine stabilit în legislația secundară”, a explicat Ritli Ladislau.
Întrebat în ce condiții ar putea intra în sistemul de urgență un operator privat, ministrul a spus că numai dacă îndeplinește condițiile de la SMURD și ambulanță. Ritli Ladislau a afirmat că, potrivit legii, Ministerul Sănătății omologhează operatorii din sistemul de urgență, respectiv pe cei care corespund meca-nismelor din urgență, sistem care merge foarte bine, care răspunde foarte bine la urgență. „Dar, sigur, în viitor sistemul de urgență trebuie lărgit și completat, poate și pe un segment de privat”, a conchis Ritli.
În schimb, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că „a fost această încercare în Slovacia și a dat faliment, pentru că privații vor urmări de fiecare dată profitul, aceasta este logica sistemului privat”.

Urmează dezbaterea publică

Noul proiect legislativ mai prevede modificări în ceea ce privește utilizarea resurselor care se referă la zona medicamentului, dar și a calității serviciilor medicale în vederea eficientizării acestor domenii. În acest sens, se propune creearea unei agenții pentru informații și calitate în sănătate (ANCIS), ca o structură în coordonarea MS.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, medicul Cătălin Graur, susține că noua Lege a Sănătății va îmbunătăți sistemul medical. „Practic, dacă vor apărea casele private de sănătate va fi concurență, se va diversifica  oferta. Iar dacă va fi concurență, vor fi și servicii medicale mai bune. Prevederea care permite spitalelor să se transforme în fundații și societăți medicale, va permite conducerii să ia toate deciziile, economice, de personal, în interior. Acest lucru va aduce beneficii, deoarece nu vor mai exista posturi blocate în spitale, vor fi reluate angajările, ce va duce la creșterea calității actului medical. Practic, se va evita birocrația care există acum”, susține Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România va fi publicat pe pagina de web www.ms.ro, la secțiunea transparență decizională și va fi supus dezbaterii publice. La elaborarea documentului au participat profesioniști din sistemul sanitar, reprezentanții Comisiei Prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acesta va fi transmis, pentru punct de vedere, către toate organizațiile din sectorul sanitar sau interesate de acest sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, reprezentanții sindicatelor, reprezentanții asociațiilor de pacienți.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?