Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

„Autorităţile se protejează de incompetenţă prin tot mai multe proceduri“


Printre motivele pentru care gradul de absorbție al fondurilor UE este atât de redus, reprezentantul CE a menționat procedurile licitațiilor tehnice, capacitatea redusă a beneficiarilor, dar și pro-blemele de la nivelul autorităților de management.
„În cazul beneficiarilor, avansurile sunt mari, iar aceștia nu se mai grăbesc să obțină mai mulți bani. La nivelul autorităților de management există probleme de personal și de competență. Toate aceste dificultăți împiedică firmele serioase să facă afaceri în România. Primim în fiecare zi la Bru- xelles plângeri de la companii despre lipsa de transparență din România la licitațiile publice”, a spus Nadler.

Pe de altă parte, el apreciază că există un nivel nejustificat de ridicat de birocrație la nivelul autorităților de management și recomandă ca acestea să simplifice mai degrabă procedurile, decât să se plângă de lipsa de personal.
„Am suspendat plăți pentru un proiect pentru că documentația împo-vărătoare nu asigură corectitudine și conformitate. Încarcă beneficiarii, iar aceștia nu mai pot face față mintal problemelor. Procedurile ineficiente și inadecvate sufocă implementarea proiectelor în România”, a apreciat oficialul CE.
El s-a referit în acest context și la numărul excesiv de mare al auditorilor și ale controlorilor proiectelor, care sunt necoordonați, incompetenți și inconsecvenți.
„Toate acestea amplifică incertitudinea investitorilor. Autoritățile se protejează de incompetență prin tot mai multe proceduri”, a mai spus Nadler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?