Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Sfaturi pentru o masă sănătoasă


Este un adevăr universal valabil că ‘’trebuie să mâncăm pentru a trăi’’, dar nu trebuie nici să trăim doar pentru a mânca. Viața, din fericire, are și alte bucurii să ne ofere și multe modalități de a ne face fericiți. Înainte de toate, trebuie să mâncăm pentru a ne păstra forțele și nu pentru a ne satisface simțurile. Bineînțeles, organismul trebuie să-și refacă energia pe care a consumat-o în timpul zilei și, pentru a reuși, e nevoie de alimente care să-i permite să-și construiască și să-și repare țesuturile.
Legea foamei constă în sa-tisfacerea nevoilor organismului pentru a-i compensa pierderile suferite. Este deci important, dacă se poate, să mâncați atunci când vă este foame și nu atunci când vă este poftă. De altfel există o distincție clară între foame și poftă. Este obligatoriu să mâncați numai atunci când vă este foame, din mai multe motive:
 – Aveți o frustrare, adică vă simțiți rău în propria piele, fără să mai adăugăm și faptul că suferiți de foame.
 – Trebuie să scăpați de sentimentul că sunteți pedepsiți atunci când urmați un anumit regim, care vă dă senzația că pentru a slăbi trebuie ‘’să muriți’’ de foame.
 – Este obligatoriu să vă potoliți foamea, altfel veți renunța repede la regim.
 – Nu este bine să vă fie foame mult timp, pentru că această senzație dezagreabilă ar putea deveni rapid o sursă de agresivitate.
 Ne putem hrăni și fără să ne îngrășăm, apreciind în același timp plăcerile unei mese cu feluri de mancare sănătoase și echilibrate: carne, pește, brânzeturi, ouă, cereale, iaurturi, legume și fructe. Mâncați, deci, pe saturate fără teamă de a vă îngrășa.
 
Mâncați ‘’cât vă este foame’’, nu ‘’cât vă e poftă’’

De ce mâncăm? În opinia biologilor, mâncăm pentru a asigură supraviețuirea organismului nostru, pentru a compensa pierderile zilnice de energie, pentru a face în așa fel încât corpul nostru să fie în stare de a funcționa, de a se reproduce, de a perpetuă viață existența în el. Animalul, se spune, nu este inteligent, dar adesea comportamentul sau este demn de invidia oamenilor. Când e satul, el se oprește instinctiv din mâncat, spre deosebire de om, care poate continuă să mănânce și după ce și-a potolit foamea. În cazul omului, care este dotat cu inteligență, trebuie să vorA­bim de apetit. Se impune astfel o întrebare: este apetitul sinonim cu foamea? Există mai multe feluri de apetituri: mari, mijlocii sau mici. Înainte de toate, foamea este o nevoie organică definită ca fiind o senzație negativă, chiar dureroasă, de insatisfacție, ca o necesitate acută de a te alimenta. Foamea este senzația de gol în stomac, senzație care dacă nu este satisfăcută, poate genera starea de rău general, de slăbiciune și dureri de cap. Cu alte cuvinte, organismul își cere dreptul de a-i fi reînnoite forțele. Așadar, foamea este naturală. Ea este, în definitiv, o nevoie fiziolo-gică normală, căreia cu greu i te poți opune. Acceptați deci foamea nu ca pe un dușman al siluetei, ci ca pe un prieten al sănătății și al echilibrului corpului.

***
Apetitul este o poftă, nu o necesitate. El înseamnă plăcere și dorință de a mânca și este însoțit, în general, de o nevoie de alimente. Există mai mulți factori care influențează apetitul: modul de preparare și prezentare a mâncărurilor, condimentele, ambianță din timpul meselor, prezența comesenilor. Atât renunțarea la orice alimente (mai ales dulciuri) între mesele principale, cât și regularitatea și varietatea acestora au o certă influență asupra apetitului. Persoanele care consumă excesiv hidrați de carbon (pâine, pateuri, dulciuri, deșerturi suculente) și cele care consumă relativ puține proteine (carne, pește, ouă, brânzeturi, lapte) au apetitul mărit și mănâncă toată ziua. Dar ce se întâmplă de fapt când mâncăm fără să ne fie foame? Comportamentul alimentar al ființei umane rămâne un fenomen foarte complex, fiind în legătură cu numeroși factori senzoriali, afectivi, emoționali și sociali, de care trebuie să se țină seama. Pentru a nu ne îngrășa, ar fi ideal că apetitul să se identifice cu foamea. În defi-nitiv, foamea are rolul de a perpetua viață, iar apetitul este cel ce ne ‘’flatează’’ simțurile. Fiecare dintre noi trebuie să decidă dacă să devină sau nu sclavul acestor simțuri.

Amăgiți-vă foamea

În nici un moment al regimului nu trebuie să vă fie foame pentru că, atunci când rațiile alimentare sunt echilibrate, senzația nu apare deloc. În plus, este anormal ca o persoană ce urmează un regim de slăbire să sufere de foame, în condițiile în care medicina modernă dispune de diverse mijloace și tehnici de tratament. Kilogramele în plus sunt o frustrare destul de importantă, ca să mai adăugăm și o alta provocată de senzația de foame. Dacă, dintr-un motiv sau altul, simțim o poftă irezistibilă, trebuie să folosim niște trucuri pentru a o înșela. Când vă este foarte foame între mese, nu trebuie să luați gustări precum: biscuiți, înghețată, prăjituri etc. De câțiva ani se știe că prafurile de origine vegetala sau animală înlătură complet foamea în timpul unui regim proteic. Dar pentru cei ce vor să slăbească încet, există oare soluții care să amăgească senzația de foame? Da, din fericire.
Iată-le:
1. Este vorba, la începutul meselor principale, de consumarea unei salate imense din multe legume sărace în calorii (salată verde, castravete, varză, ridiche, țelină). Acestea conțin multă celuloză ce provoacă senzația de sa-țietate.
 
2. Proteinele înlătură foamea. Trebuie deci să le consumăm la toate cele trei mese. Deci, dimineața, la prânz și seara, nu trebuie să uităm niciodată să mâncăm fie carne, fie pește, fie ouă, fie brânzeturi sau lactate.
3. Pentru a evita senzația de foame, nu trebuie să sărim peste mese. De fapt, o masă în minus proavoacă în cursul zilei o hipoglicemie (scade nivelul zahărului din sânge), ceea ce ne orientează spre nevoia de dulciuri.
4. Ca să nu simțim nevoia să mâncăm, trebuie să evităm dulciurile, care stimulează pancreasul să producă un surplus de insulină, provocând astfel o hipo­glicemie.
5. Apa, după cum bine se știe, are efect purificator, dar atunci când diminuează contracțiile stomacului este dușmanul senzației de foame.
6. Dacă vă este foame între mese, iată o listă de alimente pe care puteți conta de-a lungul întregii zile. Ele vă vor sătura fără a vă îngrășa. Să aveți întotdeauna două sau trei dintre ele la îndemână:
 – castraveciori murați;
 – ardei;
 – lăptuci cu verdețuri și suc de lămâie;
 – felii de țelină;
 – roșii;
 – ridichi;
 – bucățele de castravete;
 – morcov ras;
 – brânză slabă;
 – iaurt;
 – ou fiert tare;
 – o bucată de carne rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?