Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Guvernul ar putea să reglementeze preţul carburantului la pompă, dar refuză să o facă


Președintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaților, Iulian Iancu, (PSD) a declarat vineri că guvernul ar putea interveni pentru reglementarea prețurilor carburanților, dar refuză să o facă pentru că are de câștigat la bugetul de stat ‘mai bine de 50%’ din costul fiecărui litru de carburant.
‘Este de neînțeles că, indiferent de cursul prețului pe barilul de petrol, la noi prețul la pompă al carburaților crește, din moment ce există o prevedere legală, există cadru legislativ, iar guvernul, pe o perioadă limitată, poate interveni și poate fixa un nivel maxim și minim al prețului la pompă peste care poate orice operator să meargă, dar va fi impozitat diferențiat. Pot să practice ce preț vor, pot să meargă și la 10 lei, dar peste limita ma-ximă impozitul trebuie să fie de 80%, sub limita minimă poate să i se acorde dimpotrivă un discount de 30%’, a spus Iancu, la Biroul Executiv Central al organizației pensionarilor din PSD.

El a adăugat că o astfel de lege se află în dezbatere în Parlament, dar, din păcate, există ‘o complicitate și o stare de acceptare’ din partea executivului, pentru că fiecare litru de benzină și motorină este purtător de accize la bugetul de stat, din fiecare litru se colectează ‘mai bine de 50%’, la buget.
‘Prin urmare, este un fel de acceptare a unei taxe directe, nedeclarată de guvern, iar guvernul încearcă să sugereze că doar piața este cea care reglează prețurile, deci să nu ducem un război cu prețurile, să ducem un război cu veniturile’, a mai comentat social-democratul.
Iancu a mai spus că operatorii pot explica majorările de preț la pompă, cu toate că prețul petrolului scade, prin diferența de curs la dolar, diferența de curs și creșterea accizei, valoarea luată la 1 octombrie pentru calculul prețului aciczelor pentru tot anul.

‘Pot fi parte a unui gen de explicație, însă pentru faptul că avem parte, indiferent de curs, de valoarea prețului pe baril, de o continuă creștere la pompă, îngrijorarea e absolut justificată’, a mai spus Iancu.

Deputatul PSD a mai spus că vom mai înregistra noi creșteri de prețuri la energie electrică și la gaze naturale. El a adăugat că această creștere de prețuri va fi de aproximativ 2,5% pentru consumatorul casnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?