Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

„Gândeşte sănătos, trăieşte sănătos!”, împotriva cancerului


Câteva mii de vrânceni suferă de diferite forme de cancer. Mai exact, este vorba de 6.684 persoane.
În primele șase luni ale acestui an, au fost diagnosticate 542 cazuri noi de cancer, în comparație cu 451 de cazuri câte au fost depistate pe tot parcursul anului 2010. Tot mai mulți vrânceni se îmbolnăvesc de cancer, iar incidența acestei afecțiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă prea târziu la medic, dat fiind că boala începe asimptomatic, fără dureri.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea desfășoară, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, campania de prevenire a cancerului, sub genericul „Gândește optimist, trăiește sănătos”. Astfel, la nivelul județului nostru, vor fi organizate diferite activități în scopul conștientizării acestei problematici de sănătate publică, dar și de îmbunătățire a nivelului de cunoaștere de către populație a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de diferite tipuri. Potrivit reprezentanților DSP Vrancea, vor fi organizate diferite discuții interactive cu adolescenți, adulți și persoane vârstnice, ședințe de lucru cu asistenții medicali comunitari și mediatori sanitari romi, iar elevii de la școlile sanitare vor fi învățați tehnici de autoexameninare ale sânului. În plus, vor fi distribuite materiale informative și vor fi organizate mese rotunde cu specialiști în domeniu.

Cancerul, efect al modului de viață

Incidența cancerului în rândul vrâncenilor se află în continuă creștere, potrivit unei statistici întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Astfel, în perioada ianuarie-iunie a.c., numărul persoanelor afectate de cumplita maladie se ridică la 6.684, comparativ cu 6.354 câte au fost înregistrate în aceeași perioadă a anului 2010. În intervalul ianuarie – iunie a.c., au decedat din cauza cancerului 370 persoane, iar anul trecut, în același interval, au murit 322 de persoane.
Cancerul este o boală nemiloasă, care nu iartă. Specialiștii afirmă că dacă este depistat la timp și tratat, neajunsurile cancerului pot fi minimalizate, astfel încât bolnavul să poată duce o viață cât mai aproape de normalitate. Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor cifre îngrijorătoare în România. 
În România, și nu numai, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluție, în ultimii ani cancerul devenind a doua cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al îmbolnăvirilor cronice este rezultatul acumulării, de-a lungul timpului, a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, fumatului, consumului de alcool și a unui stil de viață trepidant. Un alt motiv este stresul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?