Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO: Piaţa Unirii a fost redată focşănenilor


 

Mii de vrânceni au participat aseară la deschiderea celei dea a XIX-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2011”.  „Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca Vrancea să fie capitala vinului românesc în această seară”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. În deschiderea Festivalului, doi somelieri au executat o sabrare de șampanie pe scena din Piața Unirii. Festivalul a fost precedat de inaugurarea Pieții Unirii, investiție care pune în valoare vestigiile fostei mănăstiri Sfântul Ioan și reamintește de Unirea Principatelor Române de la 1859. La cele două evenimente au participat și președintele PSD Victor Ponta, vicepreședinții social democrați Constantin Niță și Dan Nica, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, deputatul Nini Săpunaru.

Mii de vrânceni au participat, aseară, la deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2011”. Înainte de  deschidere vrâncenii au putut vedea un adevărat spectacol de lumină și foc cu Hypnosis. A urmat deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2011” de către președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, alături de care s-a aflat Bachus și mai mulți tineri și tinere îmbrăcați în costume populare. În deschiderea Festivalului, doi somelieri au executat o sabrare de șampanie pe scena din Piața Unirii.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că în aceste zile Vrancea este capitala vinului românesc. „E o seară superbă, cu o vreme extraordinară, o seară mult așteptată, o seară de mare bucurie pentru noi, vrâncenii. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca Vrancea să fie capitala vinului românesc în această seară”, a spus Marian Oprișan. El le-a spus celor prezenți că vrâncenii sunt oameni mândri, gospodari, oameni minunații „care știu să facă pentru Româniia ceea ce trebuie făcut”. „Vă mulțumesc tuturor că ați fost alături de noi în tot acest interval de timp. Vrancea de-a lungul timpului a ținut de multe ori greul acestei țări. De la Åžtefan cel Mare, de la baba Vrâncioaia, de la feciorii Vrâncioaei, noi vrâncenii nu ne-am înclinat niciodată și nici nu ne vom înclina. Vom demonstra tuturor că suntem oameni mândri, oameni gospodari, oameni minunați care știm să facem pentru România ceea ce trebuie făcut și de aceea, pentru voi, pentru familiile voastre, trebuie să știți că lucrurile bune nu vin ușor, dar lucrurile bune ne asigură pe noi că împreună putem face pentru copii noștri un viitor mai bun. Așa să ne ajute Dumnezeu. Vă iubesc pentru că voi sunteți familia mea și vă urez petrecere frumoasă”, le-a spus Marian Oprișan vrâncenilor prezenți în Piața Unirii. 

Oprișan și Bacinschi au inaugurat Piața Unirii

Evenimentul a fost precedat de inaugurarea Pieții Unirii, investiție care pune în valoare vestigiile fostei mănăstiri Sfântul Ioan și reamintește de Unirea Principatelor Române de la 1859. La cele două evenimente au participat și președintele PSD Victor Ponta, vicepreședinții social democrați Constantin Niță și Dan Nica, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea dar și deputatul PNL, Nini Săpunaru. Social democrații împreună cu Marian Oprișan și primarul Decebal Bacinschi au vizitat Piața Unirii, mai exact întregul ansamblu arhitectural care cuprinde Grădina Publică, zona arheologică cu vestigiile fostei mănăstiri „Sfântul Ioan” unde a fost amenajat Muzeul Trepte de Istorie. De reținut că panglica inaugurală a muzeului a fost tăiată aseară de președintele Marian Oprișan și primarul Decebal Bacinschi. Victor Ponta a semnat în cartea de onoare a muzeului declarând că este o onoare să viziteze locuri care amintesc de Unirea de la 1859. „Am fost aici, în Focșani, și în ianuarie când încă se lucra și era totul blocat, iar astăzi totul arată absolut impresionant. Este emoționant să știi că pe aici trecea granița și că acum nu mai există așa ceva. Îmi place foarte mult cum arată Piața Unirii și îi felicit pe cei care au pus umărul la realizarea acestei frumoase piețe”, a precizat Victor Ponta.

Piața Unirii, locul de unde a plecat scânteia de unitate a poporului român

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că reabilitarea Pieții Unirii înseamnă încă un obiectiv realizat pentru focșăneni și vrânceni, dar și o punere în valoare a ceea ce a însemnat Focșaniul în istoria României.
„Așa cum am mai spus, pentru mine vrâncenii sunt și vor rămâne pe primul loc. De aceea, tot ceea ce facem, indiferent de ce greutăți întâmpinăm, este numai în interesul cetățenilor județului Vrancea. Piața Unirii este un loc cu o încărcătură istorică deosebită, este locul care marchează granița care exista între Å¢ara Românească și Moldova, dar este și locul de unde a plecat scânteia de unitate a poporului român și locul unde s-a realizat Mica Unire la 1859. De aceea era absolut necesar ca acest sit istoric deosebit să fie pus în valoare, iar acest lucru a fost realizat prin intermediul acestui proiect. Vreau să mulțumesc prietenului și colegului meu primarul Decebal Bacinschi cu care împreună am reușit să finalizăm Piața Unirii atât de mult așteptată aceasta a devenit o realitate”, a precizat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Ponta preferă vinurile roșii

Liderii social democrați au vizitat standurile expozanților de vinuri prezenți la Bachus 2011, majoritatea din Vrancea. Liderul social democrat Victor Ponta a gustat din mai multe sortimente de vinuri și s-a declarat încântat de „calitatea vinurilor vrâncene”. „Îmi plac vinurile bune dar băute cu măsură. Pot să vă spun că mi-au plăcut toate vinurile pe care le-am gustat și că vinurile din Vrancea sunt preferatele mele”, a precizat Victor Ponta. Întrebat dacă preferă vinurile albe sau roșii Ponta a răspuns. „Roșii, evident, că doar suntem social democrați”. 
În cadrul Festivalului, aseară, Vinoteca Regională Roero din regiunea Piemont, Italia, a organizat o degustare de vinuri la Galeriile de Artă din Focșani. Evenimentul a fost prezentat de profesorul Luciano Bertello, președintele Vinotecii Roero.

Licitație de vinuri vechi

În premieră, la „Bachus 2011” va avea loc o licitație de vinuri vechi oferite de proprietarii cramelor din județ. Cel mai vechi vin scos la licitație este un Merlot din 1968, din podgoria Odobești, oferit de Beciul SRL. Scopul acestei licitații este unul filantropic! Banii adunați în urma acestei licitații vor fi folosiți pentru realizarea unui Monument al Viticultorului care va fi amplasat în municipiul Focșani.

15 fete înscrise la Miss Podgoreanca

La Concursul „Miss Podgoreanca” s-au înscris 15 fete care au participat, aseară, la preselecția organizată la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Competiția se va desfășura pe 1 octombrie, ora 19.00 în Piața Teatrului. Concurentele vor trebui să treacă cu bine peste mai multe probe. Prima etapă va fi proba de zi în care se aduce la cunoștiință numele, vârsta. Va urma proba portului popular și proba de seară. Evenimentul va fi supervizat de un juriu format din cinci membri care vor acorda 5 premii: Miss Podgoreanca, Premiul II, Premiul III, Miss Popularitate și Premiul juriului.

Ruslana și Andra au deschis „Bachus 2011”

Andra și Ruslana, câștigătoarea ediției din 2004 a Eurovision au cântat, vineri, în prima zi a Festivalului „Bachus 2011”. Ruslana  a fost însoțită de opt dansatori. Sâmbătă, spectacolul din Piața Unirii va fi deschis de artiștii Ansamblului „Å¢ara Vrancei”, după care vor urca pe scenă Laura Lavrig&George Rotaru. Ulterior, pe scenă vor cânta Alissia, DJ Sava&Andreea, dar și Compact. Prezentatorul spectacolului de sâmbătă seara va fi Cătălin Măruță.
Ultima zi a Festivalului ca continua show-ul de excepție cu alți artiști ai momentului: Bisky&K-Flow, Hora, Anka (ex. Asia). Seara va fi încheiată de Puya și Connect-R.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?