Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Sănătatea este pe marginea prăpastiei


Sănătatea în România este pe marginea prăpastiei, iar situația generală în care se găsește sistemul medical din România încalcă toate cele 14 puncte din Carta Europeană a drepturilor pacienților, consideră secretarul Consiliului Național al PSD, Codrin Åžtefănescu. ‘Lipsa celor mai elementare condiții din spitale, situația economică precară, înjumătățirea de la an la an a bugetelor alocate, lipsa medicamentelor și a instrumentarului medical, aparatura medicală depășită, iar în unele cazuri chiar inexistența sau condițiile improprii pentru tratarea pacienților, determină tot mai mulți medici să depună memorii și petiții conducerilor spitalelor. În acest mod, cadrele me-dicale reclamă situația descrisă mai sus, și, mai mult decât atât, ‘își rezumă dreptul de a-și mai asuma răspunderea actului me-dical’’, afirmă Codrin Åžtefănescu într-un comunicat remis duminică.

Potrivit acestuia, astfel de poziții șochează prin modul tranșant în care medicii trag un puternic semnal de alarmă asupra dezastrului din sistemul medical românesc. ‘Şi, în același timp, obligă directorii de spitale să ‘bombardeze’, la rândul lor, cu petiții și memorii, Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Sănătate etc., de la care, evident, nu primesc niciun răspuns’, a adăugat acesta.

Un ultim caz exemplificat de social-democrat este cel de la Spitalul de Urgență Flo-reasca, unde mai multi șefi de secții, medicii de un profesionalism indubitabil, chirurgi renumiți, printre care și foștii miniștrii ai Sănătății, Mircea Beuran și Daniela Bartoș au depus memorandumuri asemănătoare directorului general al spitalului, profesor doctor Alexandru Macovei.
‘Aceștia, la fel ca și colegii lor din alte centre medicale, își declină responsabilitatea actului medical, din cauza condițiilor inacceptabile în care sunt obligați să trateze pacienții și a lipsei de medicamente. Mai mult decât atât, la secția Urgență, personalul de gardă este aproape pe punctul de a refuza primirea bolnavilor, din cauza lipsei medicamentelor de bază, chiar și în cazul unor intervenții minimale. Adică, pe scurt, pur și simplu nu mai au nimic din ceea ce este necesar pentru a salva viața unui pacient’, argumentează Åžtefănescu.

De fapt, adaugă acesta, si-tuația generală în care se găsește sistemul medical din România încalcă toate cele 14 puncte din Carta Europeană a drepturilor pacienților. ‘În mod special, sunt nerespectate punctul 2 – dreptul pacientului la servicii me-dicale adecvate nevoilor sale; punctul 9 – dreptul de a fi protejat împotriva unor efecte negative provocate de funcționarea deficitară a serviciilor de sănătate și punctul 12 – dreptul la programe de diagnosticare și tratament, conform nevoilor sale. Åži, în timp ce la Cotroceni se pregătește, în deplină confidențialitate, un proiect de lege năucitor privind transformarea spitalelor în fundații, ONG-uri sau privatizarea lor, dar și crearea a încă șase case de sănătate care sa competiționeze Casa Națională de Sănătate, sub formă de antrepriză, în România se moare cu zile, sub privirile indiferente ale guvernanților care continuă în mod nestingherit programul de desființare a spitalelor’, conchide secretarul CN al PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?