Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

MFE vrea simplificarea legilor pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE


Ministerul Fondurilor Europene are în vedere adoptarea mai multor măsuri pentru creștere a absorbției fondurilor europene, între care documentații de atribuire standard pentru supervizare, pregătire de proiecte sau proiectare, dar și un pachet legislativ simplificat pentru finanțarea 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susține că acest minister urmărește îmbunătățirea cadrului instituțional, legislativ și procedural prin adoptarea măsurilor de simplificare și uniformizare a procedurilor operaționale cu impact asupra accelerării ritmului de implementare a programelor operaționale.
Eugen Teodorovici arată că MFE are în vedere mai multe măsuri care să ducă la creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene. Astfel, se prevede elaborarea de documentații de atribuire standard pentru servicii de supervizare, pentru servicii de pregătire aplicații sau proiecte și de proiectare lucrări, dar și pentru servicii de asistență tehnică. Totodată, MFE dorește transpunerea și actualizarea clauzelor Federației Internaționale a Inginerilor Consultanți (FIDIC) în legislația românească pentru reglementarea condițiilor de contract din domeniul construcțiilor.
Teodorovici susține că în realizarea acestui obiectiv de creștere a absorbției fondurilor europene se vor monitoriza operativ proiectele de investiții prioritare în vederea diminuării riscurilor de neîndeplinire a țintelor lunare de plăți aferente fiecărui contract. Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că o altă măsură importantă este elaborarea unui pachet legislativ simplificat privind fluxurile financiare 2014-2020.
Eugen Teodorovici a dat asigurări că România va putea asigura finanțarea pentru proiecte de investiții din fondurile europene nerambursabile disponibile pentru perioada 2014-2020, subliniind că au fost începute acțiuni consultative cu autoritățile responsabile în domeniul fondurilor europene pentru elaborarea bazei legale naționale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?