Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Camerele agricole, un vis distrus de interesele pedeliştilor


Pedeliștii și-au bătut joc de proiectul Camerelor Agricole și nu au aprobat nici până acum toate actele pentru organizarea alegerilor la sfârșitul acestei luni. Peste 26 mii de fermieri vrânceni trebuiau să îi aleagă pe cei mai buni agricultori din comunele județului, care urmau să conducă camerele agricole zonale. Ulterior, urma să fie constituită Camera Agricolă Județeană, instituție care să răspundă de dezvoltarea agriculturii și susținerea țăranilor din Vrancea.

Conducerea pedelistă a Ministerului Agriculturii se joacă cu descentralizarea agriculturii și nu a aprobat, până acum, toate documentele care să permită organizarea alegerilor pentru Camerele Agricole. Conform programului stabilit la nivelul ministerului, ultima dată pentru organizarea alegerilor era la sfârșitul lunii septembrie. Însă acest termen nu poate fi respectat deoarece nu au fost publicate în Monitorul Oficial toate hotărârile care să permită derularea procesului electoral.
Nu a fost aprobate nici măcar normele de aplicare a legii Camerelor Agricole, astfel încât organizarea alegerilor este practic imposibilă în acest an. Nici la această oră nu se știe cum se strâng semnăturile pentru susținerea candidaturilor, cum se desemnează reprezentanții din comisiile de votare și, cel mai important, care este împărțirea localităților în funcție de camerele agricole zonale.
Conducerea Camerei Agricole Vrancea spune că această stare de incertitudine îi afectează atât pe țărani, dar și pe specialiștii din instituție. Deoarece nu știu cât vor mai lucra la Cameră, funcționarii instituției sunt mai preocupați de viitor, de asigurarea unui loc de muncă stabil decât de îndatoririlor zilnice.
„Ne dorim organizarea de alegeri cât mai repede deoarece această stare de incertitudine se reflectă și asupra specialiștilor din Camera Agricolă. Aceștia se simt neglijați, proiectul ac-tual al legii excluzându-i din organigrama viitoarelor Camere Agricole, lucru care și-a pus amprenta asupra randamentului lor. Din punctul meu de vedere, consider că actuala formă de funcționare a Camerelor, în subordinea Consiliului Județean, este bună și acest lucru este demonstrat de rezultatele pe care le avem. Mărturie sunt sutele de proiecte întocmite pentru fermieri și care au primit eligibitate. Sunt bani europeni care vor veni în sprijinul agricultorilor vrânceni”, a afirmat directorul Camerei, Gabriel Necula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?